0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Mniej aluminium

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Mniej glinu, czyli innymi słowy aluminium, w produktach spożywczych – taką decyzję podjęła Unia Europejska.

 

Unijni eksperci uważają, że jemy zbyt dużo glinu. Dlatego postanowili ograniczyć w żywności zawartość dodatków z tym pierwiastkiem. Są one stosowane głównie przez producentów wyrobów piekarniczych i mlecznych. Od sierpnia dopuszczalne ilości dodatków z glinem zostały zmniejszone, a z części produktów muszą być całkowicie usunięte.

 

Dodatki zwierające glin to: koszenila (E120), żółcień chinolinowa (E104), czerwień koszenilowa (E124), żółcień pomarańczowa (E110) oraz aluminium (E173). Całkowicie zakazane zostało stosowanie krzemianu glinowo-wapniowego (E556), kaolinu (E559) i bentonitu (E558).

 

Glin kumuluje się w naszym organizmie. Zjadany w zbyt dużych ilościach może negatywnie wpływać na pracę układu nerwowego, rozrodczego i budowę kości. Glin występuje też w naturalny sposób w owocach i warzywach. Ponadto do żywności może przedostawać się z folii, puszek od napojów czy jednorazowych naczyń stosowanych w barach szybkiej obsługi.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test butów trekkingowych

10 PAR BUTÓW W TEŚCIE: Z membraną czy bez? Test butów trekkingowych pokazał, że...

Test pralek: Tania jest najlepsza

57 PRALEK W TEŚCIE: Mimo że ich ceny rzadko schodzą poniżej 2000 zł, ten...

Pestycydy w truskawkach od rolnika i z bazaru

W sezonie Polacy chętnie kupują truskawki prosto od rolnika albo na bazarku. Wybierają je...