Często słyszysz pewnie o tym, że nie wolno łączyć ogórka z pomidorem. Ile w tym prawdy?
Ostatnio często możemy przeczytać, że pomidora i ogórka nie wolno jeść łącznie. Dlaczego? Chodzi tylko o to, że pewien enzym ogórka – o nazwie askorbinaza – rozkłada witaminę C z pomidora.
Niemniej jednak źródeł witaminy C mamy na co dzień tak wiele, że zjedzenie sałatki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie zrobi różnicy.
Pomidory mają znacznie więcej innych cennych składników (choćby likopen), których dodatek ogórka nie zepsuje.
A jeśli mimo to nie chcesz nic stracić z witaminy C z pomidora, zawsze możesz dodać trochę oliwy wymieszanej z octem – to zakwasi sałatkę, co z kolei zneutralizuje oddziaływanie askorbinazy na witaminę C.
Drugi sposób na uzupełnienie witaminy C to zjedzenie na koniec papryki albo trochę natki pietruszki – to jedne z najbogatszych źródeł tej witaminy.
Krótko mówiąc: Jedz pomidory i ogórki na zdrowie! Nie obawiaj się również ich łączyć! Przyniesie ci to więcej dobrego niż złego.