0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieJuż jeden hamburger szkodzi

Już jeden hamburger szkodzi

Opublikowano:

spot_img

Myślisz, że jeden hamburger nie wpłynie negatywnie na twoje zdrowie? Nic bardziej mylnego. Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że nawet jeden posiłek z dużą ilością tłuszczów nasyconych uszkadza tętnice.

 

Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili porównać, co dzieje się z naczyniami krwionośnymi po zjedzeniu dania z fast foodu oraz typowego posiłku kuchni śródziemnomorskiej.

 

W badaniu wzięło udział 28 niepalących osób, które najpierw zjadły danie kuchni śródziemnomorskiej składające się z łososia, migdałów i warzyw duszonych na oliwie z oliwek. Zaś tydzień później ci sami ochotnicy dostali posiłek z fast foodu (kiełbasę, jajka, kanapkę z żółtym serem i trzema smażonymi ziemniakami). W obu przypadkach kalorie pochodziły w 50 do 60% z tłuszczu, z tą różnicą, że tłuszcze w daniu śródziemnomorskim były jednonienasycone i wielonienasycone, podczas gdy tłuszcze z fast foodu zaliczały się do grupy nasyconych. Nie było w nich też kwasów tłuszczowych omega 3.

 

Każdego z uczestników zbadano przed jedzeniem oraz dwie i cztery godziny po każdym posiłku. Wyniki były do przewidzenia. Okazało się, że po spożyciu produktów typowych dla restauracji szybkiej obsługi tętnice były o 24% węższe niż w wtedy, gdy mierzono je, kiedy ochotnicy byli głodni, ograniczając tym samym przepływ krwi. Tymczasem po zjedzeniu posiłku kuchni śródziemnomorskiej tętnice funkcjonowały normalnie.

 

– Zwężone tętnice to jedna z najważniejszych przyczyn arteriosklerozy – mówi dr Anil Nigam, współautor badania.

 

A zatem teraz już wiadomo, że przed każdym posiłkiem warto zastanowić się nad tym, co jemy i jak to wpływa na nasze tętnice.

 

Okazuje się, że to, co jemy ma nie tylko bezpośredni wpływ na stan naszych tętnic. Badania pokazują też, że jedzenie z fast foodów powoduje… depresję. Jak dowiadujemy się z czasopisma „Public Health Nutrition”, osoby, na których stołach goszczą dania z fast foodów, mają o 51% większe szanse na zachorowanie na depresję od tych, które jadają je rzadko lub wcale. Co więcej, ryzyko depresji rosło wraz z ilością spożywanych niezdrowych produktów.

 

Każdego dnia podejmujemy dziesiątki decyzji dotyczące tego, co trafi do naszego żołądka. Ważne, by były one słuszne. Mimo że świeże posiłki nie zawsze łatwo, szybko i tanio przygotować, to nieco wysiłku zwróci się z nawiązką, kiedy rachunki z apteki będą niższe.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...