0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Jaka to ryba?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Ryba podana w restauracji czy kupiona w sklepie może wcale nie być tą, o którą ci chodziło.

 

Tak przynajmniej wynika z amerykańskiego badania, w ramach którego kupiono 190 różnych ryb i owoców morza w Nowym Jorku i okolicach, a następnie wysłano je do analizy DNA. Wyniki były zaskakujące: Ponad 20% ryb było innego gatunku niż ten, pod jakim je oferowano.

 

Okazało się też, że spośród 14 rodzajów ryb tylko cztery – srebrny łosoś, antar patagoński oraz dwa gatunki tuńczyka – za każdym razem identyfikowano prawidłowo.

 

Z kolei wszystkie 10 „złocic” – ryb z rodziny flądrowatych – kupionych do zbadania nie było tym, co oferowano konsumentom. Jeszcze inna ryba, oznaczona jako strzępiel, okazała się w rzeczywistości płytecznikiem, zawierającym trzy razy więcej rtęci.

 

Ten ostatni przykład pokazuje, jak groźne mogą być skutki wprowadzania konsumentów w błąd. Nie mówiąc już o sytuacji, w której płacimy za drogą rybę, a dostajemy tani gatunek.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...

Papryka z Lidla czy Biedronki? Wiemy, która ma pestycydy

Są wyniki kolejnych badań na zawartość pestycydów. Tym razem do laboratorium oddaliśmy czerwoną paprykę...

Test zmywarek: mniej niż połowa dobrych

30 ZMYWAREK W TEŚCIE: Nowy test zmywarek pokazał, że nie zawsze drogi model jest...