Kinder Surprise, Kinder Niespodzianka Maxi, Kinder Schokobons, Kinder Maxi Mix Peluche – określone partie tych słodyczy są wycofywane ze sklepów w Polsce i innych krajach Europy. Akcja wycofywania jest związana z ponad 100 przypadkami zakażenia Salmonellą.
Epidemia salmonellozy objęła już ponad 100 osób w różnych krajach Europy. Wszyscy zakażeni to dzieci (około 60% ma mniej niż pięć lat). Najwięcej zachorowań jest w Wielkiej Brytanii. Epidemia objęła też Irlandię, Francję, Niemcy, Szwecję, Holandię i Włochy.
W Polsce nie odnotowano zakażenia Salmonellą powiązanego z tą epidemią. Mimo to firma Ferrero, producent między innymi jajek niespodzianek, postanowiła zapobiegawczo wycofać liczne słodycze również z polskiego rynku.
Dochodzenie trwa
Jak informuje Ferrero, żaden z jej produktów z linii Kinder Surprise wprowadzonych na rynek nie uzyskał pozytywnego wyniku testu na obecność Salmonelli. Jednak dochodzenie prowadzone w Wielkiej Brytanii przez odpowiednie służby wykazało związek między zakażeniami Salmonellą a produktem wytwarzanym przez ten koncern. Zaś z informacji Komisji Europejskiej wynika, że epidemię zapoczątkowały produkty z czekolady. Problem dotyczy czekolady pochodzącej z fabryki w Belgii.
Co ze słodyczami Fererro w Polsce?
Ferrero wycofuje niektóre swoje produkty również z rynku polskiego. Jak podaje firma w specjalnym oświadczeniu, zdecydowała się na dobrowolne wycofanie ze sprzedaży następujących produktów z rynku polskiego:
Kinder Niespodzianka Maxi 100 g, Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g oraz Kinder Maxi Mix Peluche 133 g, zawierające Schokobons, z datą przydatności do spożycia między 14.07.2022 a 18.09.2022.
Wymienione słodycze zostały wyprodukowane w Belgii. Producent zaznacza jednocześnie, że wszystkie Kinder Niespodzianki 20 g dystrybuowane na rynku polskim przez Ferrero są produkowane wyłącznie w Polsce, w fabryce w Belsku Dużym i ich akcja wycofywania z rynku nie dotyczy.
Czym grozi zjedzenie produktu z Salmonellą?
Osoby, które kupiły wyżej wymienione słodycze o podanych datach przydatności do spożycia, nie powinny ich jeść, a w szczególności nie powinny podawać dzieciom.
Bakterie Salmonella mogą powodować ciężką infekcję, groźną w przede wszystkim dla małych dzieci, osób starszych i o obniżonej odporności. Objawy salmonellozy dotyczą głównie przewodu pokarmowego. Są to: ból brzucha, nudności, wymioty czy biegunka, a także gorączka. W skrajnych przypadkach zakażenie Salmonellą może doprowadzić do sepsy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet śmierci.
__________________________________
Zapewne to również Cię zainteresuje:
Ostatnio informowaliśmy o innym produkcie, w którym wykryto Salmonellę – hamburgerze Morliny.
Przeczytaj też: