0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieJabłka coraz słodsze

Jabłka coraz słodsze

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Jabłka stają się coraz słodsze i bardziej mączne. To wynik ocieplenia klimatu – twierdzą naukowcy z Japonii.

 

Japońscy uczeni wzięli pod lupę dwie odmiany jabłek: fuji i tsugaru. Badali je od 1970 do 2010 roku. Z dekady na dekadę temperatura w niektórych japońskich regionach podnosiła się o 0,31 do 0,34°C. To ocieplanie się klimatu przyspieszyło kwitnienie jabłoni. Co 10 lat kwiaty pojawiały się na drzewach wcześniej średnio o jeden lub dwa dni. Wyższa temperatura wpłynęła też na zmianę smaku jabłek, które dziś są bardziej słodkie, mączne i mniej chrupiące niż w latach 70. ubiegłego wieku. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nie wszystkie wytrzymały

13 NOŻYC DO ŻYWOPŁOTU W TEŚCIE: Z cienkimi gałęziami prawie każde nożyce akumulatorowe z...

Test małych telewizorów: Telewizor idealny

43 TELEWIZORY 32-50 cali W TEŚCIE: Ten test małych telewizorów pokazał, że nie zawsze...

Pojedynek gigantów, czyli duże telewizory w teście

64 TELEWIZORY 55-65 CALI W TEŚCIE: 29 telewizorów z testu okazało się jedynie dostatecznych....