0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieJabłka coraz słodsze

Jabłka coraz słodsze

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Jabłka stają się coraz słodsze i bardziej mączne. To wynik ocieplenia klimatu – twierdzą naukowcy z Japonii.

 

Japońscy uczeni wzięli pod lupę dwie odmiany jabłek: fuji i tsugaru. Badali je od 1970 do 2010 roku. Z dekady na dekadę temperatura w niektórych japońskich regionach podnosiła się o 0,31 do 0,34°C. To ocieplanie się klimatu przyspieszyło kwitnienie jabłoni. Co 10 lat kwiaty pojawiały się na drzewach wcześniej średnio o jeden lub dwa dni. Wyższa temperatura wpłynęła też na zmianę smaku jabłek, które dziś są bardziej słodkie, mączne i mniej chrupiące niż w latach 70. ubiegłego wieku. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test odkurzaczy: Najtańszy lepszy niż drogie

43 ODKURZACZE W TEŚCIE: Nowy test odkrywa sporo dobrych modeli, w tym jeden naprawdę...

Najlepsze lodówki do zabudowy – test

28 LODÓWEK DO ZABUDOWY W TEŚCIE: Nie wszystkie chłodziarko-zamrażarki z testu działają niezawodnie i...

Test opon zimowych 2024: Przerażające wyniki

28 OPON ZIMOWYCH W TEŚCIE: Różnice między oponami są ogromne. Nowy test opon zimowych...