0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieJabłka coraz słodsze

Jabłka coraz słodsze

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Jabłka stają się coraz słodsze i bardziej mączne. To wynik ocieplenia klimatu – twierdzą naukowcy z Japonii.

 

Japońscy uczeni wzięli pod lupę dwie odmiany jabłek: fuji i tsugaru. Badali je od 1970 do 2010 roku. Z dekady na dekadę temperatura w niektórych japońskich regionach podnosiła się o 0,31 do 0,34°C. To ocieplanie się klimatu przyspieszyło kwitnienie jabłoni. Co 10 lat kwiaty pojawiały się na drzewach wcześniej średnio o jeden lub dwa dni. Wyższa temperatura wpłynęła też na zmianę smaku jabłek, które dziś są bardziej słodkie, mączne i mniej chrupiące niż w latach 70. ubiegłego wieku. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...