0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieGorzka czekolada na wątrobę

Gorzka czekolada na wątrobę

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Gorzka czekolada lekiem na marskość wątroby? Nowe wyniki badań dowodzą, że zawarte w niej przeciwutleniacze wpływają korzystnie na krążenie krwi w tym narządzie.

 

Badania prowadzono w grupie 21 chorych z marskością wątroby. 10 z nich podawano płynny posiłek zawierający ciemną czekoladę o zwartości kakao 85%, podczas gdy 11 osób otrzymywało posiłek z białą czekoladą.

 

Okazało się, że gorzka czekolada w dużym stopniu redukowała wzrost ciśnienia w żyłach wątrobowych po posiłku. Natomiast jej biały odpowiednik nie dawał podobnych rezultatów.

 

Jak tłumaczą naukowcy, flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie poprawiają czynność śródbłonka, dzięki czemu łatwiej może dochodzić do rozszerzenia się żył wątrobowych i spadku ciśnienia krwi.

 

Prowadzący badania, Andrea de Gottardi ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bernie, wyjaśnia, że u pacjentów z marskością wątroby dochodzi do zaburzeń w pracy naczyń krwionośnych tego narządu. Jest to spowodowane uszkodzeniem śródbłonka, czyli wyściółki naczyń, pod wpływem wolnych rodników będących silnymi utleniaczami. Z czasem u chorych z marskością rozwija się tzw. nadciśnienie wrotne. Wówczas, szczególnie niebezpieczny dla nich staje się wzrost ciśnienia krwi w żyłach wątrobowych, do którego często dochodzi po spożyciu posiłku. W ciężkich przypadkach może on nawet doprowadzić do rozerwania naczyń krwionośnych.

 

Tymczasem gorzka czekolada zawiera duże ilości flawonoidów z kakao, a związki te są znane ze swych własności przeciwutleniających i korzystnego wpływu na układ krążenia.

 

Korzystne działanie ciemniej czekolady wynika również z jej ogólnie dobrego wpływu na krążenie w całym organizmie, podkreślają badacze.

 

Zdaniem naukowców, ich wyniki wskazują, że ciemna czekolada może przynieść korzyści pacjentom z marskością wątroby, gdyż minimalizuje ryzyko wystąpienia potencjalnie groźnego dla ich życia powikłania nadciśnienia wrotnego.

 

Marskość wątroby polega na systematycznym włóknieniu, które niszczy strukturę tego narządu. Mogą ja wywoływać różne czynniki – najczęściej zakażenia wirusami HBV i HCV, a także nadużywanie alkoholu.

(naukawpolsce.pap.pl) 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Duże lodówki w teście

13 LODÓWEK SIDE-BY-SIDE W TEŚCIE: Siedem bardzo dobrych dużych lodówek i sześć nieco słabszych...

Dobre też wśród tanich

28 SZCZOTECZEK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Większość szczoteczek z testu czyści zęby bardzo dobrze. Problemy...

Test ekspresów do kawy: Wybierz tani i dobry

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Czy dobry ekspres musi być drogi? Nowy test...