0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieEkologiczna żywność wcale nie zdrowsza

Ekologiczna żywność wcale nie zdrowsza

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Żywność ekologiczna wcale nie jest tak zdrowa, jak do tej pory sądzono.

 

Płacimy za nią więcej niż za żywność konwencjonalną, oczekujemy, że będzie zdrowsza, tymczasem – jak wynika z właśnie opublikowanych badań amerykańskich naukowców – ekologiczne jaja, owoce, warzywa, nabiał i inne produkty bio wcale nie są zdrowsza od ich tradycyjnych odpowiedników. Wyniki badań opublikował magazyn „Annals of Internal Medicine”.

 

Badania obejmują porównanie stanu zdrowia osób odżywiających się ekologicznie i tych jedzących tradycyjnie, a także analizę poziomów substancji odżywczych, bakterii i pestycydów w różnych produktach spożywczych.

 

Nawet sami naukowcy byli zaskoczeni wynikami badań. Okazało się bowiem, że ekologiczne metody upraw i hodowli nie mają znaczącego wpływu na jakość żywności: Ekologiczne owoce i warzywa zawierają podobną ilość witamin co uprawiane tradycyjnie, mleko z ekologicznej i nieekologicznej hodowli ma zbliżoną zawartość białka i tłuszczu. Co prawda niektóre badania dowodzą, że mleko ekologiczne może zawierać nieco więcej kwasów tłuszczowych omega-3, a ekologiczne produkty rolne zawierają mniejszą dawkę pestycydów, ale z kolei więcej w nich jest związków azotu.

 

Podobne wnioski na temat żywności ekologicznej płyną z analizy testów produktów spożywczych, o której pisaliśmy już w 2010 roku. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...

Test: Pestycydy w pomidorach z importu

Wszystkie pomidory z nowego testu zawierały pozostałości pestycydów. Tym razem zbadaliśmy osiem rodzajów pomidorów,...

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...