Chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów? Jedz więcej na śniadanie.
W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Wirginii grupa kobiet z nadwagą stosowała niskowęglowodanową dietę spożywając 1085 kcal dziennie, przy czym śniadanie było najmniejszym posiłkiem (290 kcal). Druga grupa kobiet jadała za to syte śniadania (610 kcal). Wciągu dnia przyjmowała też więcej kalorii (1240 kcal), a także więcej węglowodanów.
Po czterech miesiącach kobiety z pierwszej grupy schudły bardziej – straciły średnio po 13 kg, podczas gdy paniom jadającym obfite śniadania ubyło tylko 10 kg. Sytuacja odwróciła się dopiero po ośmiu miesiącach stosowania obu diet. Ochotniczki, które po przebudzeniu jadły mało, ponownie przybrały na wadze – po około 8 kg. Natomiast te, dla których śniadanie stanowiło najważniejszy posiłek w ciągu dnia, straciły kolejne 7 kg.
Naukowcy tłumaczą ten wynik faktem, że nie odczuwały po śniadaniu głodu. Zwracają też uwagę na to, że mały udział węglowodanów w diecie spowalnia metabolizm, co po krótkim okresie utraty wagi skutkuje szybkim powrotem straconych kilogramów.