Kakao może chronić przed rakiem jelita grubego – wynika z najnowszych badań.
Bogate we flawonoidy kakao może pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze zmianami oksydacyjnymi, w tym również nowotworom jelita grubego – donosi pismo „Molecular Nutrition & Food Research”.
W jaki sposób kakao miałoby działać przeciwnowotworowo? Otóż ekspozycja na różnego rodzaju toksyny, substancje rakotwórcze czy mutagenne, czyli zmieniające materiał genetyczny, które zjadamy wraz z pożywieniem sprawia, że błona śluzowa jelit jest bardzo podatna na patologie. – Ochronę przed tymi patologiami może zapewniać kakao. Na tle innych produktów o wysokiej zawartości flawonoidów wyróżnia się ono wysoką koncentracją procyjanidyny, która neutralizuje działanie wielu reaktywnych form tlenu – mówi María Ángeles Martín Arribas z hiszpańskiego Instytutu Nauki i Technologii Żywności i Żywienia (ICTAN).
W trakcie badań na szczurach udało się po raz pierwszy potwierdzić, że konsumpcja kakao pomaga chronić przed rakiem jelita grubego. Gryzonie, u których rozpoczął się proces powstawania raka, przez osiem tygodni otrzymywały pokarm zawierający 12% kakao.
Co się okazało? U szczurów, których dieta była bogata w kakao, zmniejszyła się liczba zmian w jelitach spowodowanych działaniem czynników rakotwórczych. Zaobserwowano także zmniejszenie szkód oksydacyjnych w komórkach oraz nasilenie procesu zaprogramowanej śmierci komórek, który hamuje rozwój raka.
Choć dokładne zidentyfikowanie związków, którym kakao zawdzięcza swoje właściwości, wymaga dłuższych badań, naukowcy są przekonani, że dieta bogata w kakao przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na raka jelita grubego.
(naukawpolsce.pap.pl)