0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieDieta, od której mózg się nie kurczy

Dieta, od której mózg się nie kurczy

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Witaminy i kwasy tłuszczowe omega-3 wydają się zapobiegać zanikowi mózgu związanemu z chorobą Alzheimera.

 

Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonych przez zespół Gene’a Bowmana z Oregon Health & Science University w Portland, o którym informuje pismo „Neurology”. Uczestniczyły w nim 104 osoby, których średni wiek wynosił 87 lat. Poziom substancji odżywczych w ich organizmie wyznaczany był na podstawie badań krwi, a pamięć i sprawność myślenia badano za pomocą testów. Wykonane u 42 osób badania techniką rezonansu magnetycznego (MRI) pozwoliły ocenić objętość mózgu.

 

Kwasy omega-3 i witamina D zawarte są przede wszystkim w rybach, zaś witamina C, E i witaminy z grupy B – w warzywach i owocach. Niedobór witaminy D stwierdzono u 25% badanych, zaś witaminy B12 – u 7%.

 

Osoby, których dieta obfitowała w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy B, C, D i E nie tylko miały większe mózgi, ale i lepiej wpadały w testach pamięci i sprawności umysłowej w porównaniu z pacjentami na diecie ubogiej w witaminy i kwasy omega-3.

 

Z kolei dieta bogata w izomery trans (których duże ilości zawierają na przykład margaryna, tłuszcz piekarniczy i pieczywo cukiernicze czy dania fast food) miała przeciwny efekt – mózg się kurczył, a wyniki testów pamięci i sprawności umysłowej wypadały gorzej niż w przypadku spożywania małych ilości izomerów trans.

 

To pierwsze badania tego rodzaju połączone z analizą krwi pod kątem zawartości wielu składników odżywczych (wcześniej sprawdzano tylko poziom jednego lub kilku z nich) – dlatego ich wyniki powinny jeszcze zostać potwierdzone przez inne prace. Badania na podstawie ankiet nie odzwierciedlają stanu odżywienia organizmu tak dobrze, jak analiza krwi. Zwłaszcza osoby starsze mogą mieć problemy z przypominaniem sobie, co ostatnio jadły – albo z wchłanianiem odżywczych substancji z przewodu pokarmowego.

(naukawpolsce.pap.pl)

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...