Czosnek może być pomocny w leczeniu nadciśnienia tętniczego – wynika z badań australijskich lekarzy.
Australijscy lekarze z uniwersytetu w Adelajdzie przeprowadzili badania na 50 pacjentach, u których ciśnienie tętnicze było podwyższone mimo stosowania typowych leków. O wynikach badań informuje pismo „Maturitas”.
Jak się okazało, osoby otrzymujące przez 12 tygodni po cztery kapsułki czosnkowego wyciągu (AGE – Aged Garlic Extract) dziennie miały ciśnienie krwi o około 10 mm Hg niższe niż ci, którym podawano placebo.
Od dawna panowała opinia, że czosnek ma korzystny wpływ na serce – między innymi obniża poziom „złego” cholesterolu i redukuje ciśnienie tętnicze u pacjentów z nieleczonym nadciśnieniem. Jednak australijskie badania po raz pierwszy dotyczyły osób z nadciśnieniem utrzymującym się mimo podawania konwencjonalnych leków.
Eksperci zastrzegają, że potrzebne są dalsze badania, a czosnkowy ekstrakt należy przyjmować tylko w porozumieniu z lekarzem, ze względu na jego działanie rozrzedzające krew i możliwość niepożądanych interakcji w połączeniu z innymi lekami.
(naukawpolsce.pap.pl)