Winogrona to owoce winorośli (Vitis) – długowiecznego krzewu lub pnącza. Istnieje aż 60 gatunków winorośli o owocach w kolorach jasnozielonym, żółtym, różowym, czerwonym, niebieskim lub granatowym.
Winogrona są dość kaloryczne – 100 g dostarcza 70-80 kcal. Zawierają dużo potasu, fosfor, wapń, magnez, żelazo, witaminy C i z grupy B. Dietetycy polecają winogrona ze względu na ich działanie przeciwmiażdżycowe – zwiększają poziom korzystnego cholesterolu oraz hamują utlenianie złego cholesterolu. Właściwości te posiadają również soki z winogron, a zwłaszcza czerwone wina.
Winogrona soczyste o dużej zawartości cukru i kwasów organicznych najlepiej nadają się do produkcji wina. Z odmian o cienkiej skórce i małych pestkach powstają po ususzeniu rodzynki. Odmiany deserowe zaś mają owoce duże, twarde i słodkie. Z winogron robi się także soki, koniaki, dżemy i inne smakołyki.
Wieprzowina faszerowana winogronami
Składniki: 2 filety wieprzowe, 24 zielone winogrona bez pestek, 75 g masła, 1/8 l wytrawnego białego wina, 1/8 l rosołu z kurczaka, sól, pieprz mielony, 1 cebula, 1 marchew, liść laurowy, ćwierć łyżeczki suszonego tymianku, nić
Sposób przyrządzania: Filety wieprzowe rozciąć wzdłuż przez środek. Winogrona przeciąć na połówki i ułożyć na rozciętych filetach, następnie dodać trochę masła i przykryć górną częścią mięsa. Całość związać nicią. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić na nim mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać wino, rosół oraz przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a marchew pokroić w plasterki. Dodać je do mięsa, łącznie z liściem laurowym i tymiankiem. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut. Aby przyrządzić sos do potrawy należy podgrzać masło na patelni, dodać mąkę i mieszać aż przybierze jasnożółtą barwę. Następnie dolać sos z naczynia żaroodpornego, wbić żółtko i wymieszać. Jeśli trzeba, dosolić, popieprzyć i dodać kilka przepołowionych winogron.