Jogurt, serek, napój mleczny – co mają wspólnego ze słodyczami? Cukier!
Cukier – biała, krystaliczna substancja, której używamy w kuchni do słodzenia, to sacharoza. Tworzą ją dwie cząsteczki: glukozy i fruktozy. Niech nie mylą nas napisy na etykietach typu: „słodzone sokiem owocowym”, „z fruktozą”, „bez dodatku cukru krystalicznego”, „zawiera naturalny cukier z owoców” albo takie pozycje na liście składników, jak: syrop glukozowy, glukoza, maltodekstryna, maltoza, dekstroza czy laktoza. Pod tymi nazwami kryje się również cukier, tyle że dobrze zamaskowany w określeniach być może zdrowiej brzmiących.
Przyjrzeliśmy się dokładniej zawartości cukru w wybranych produktach. Sprawdziliśmy, ile łyżeczek cukru się w nich kryje (podajemy zawartość cukry w jednym opakowaniu). Wynik jest zaskakujący.