0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Trzcina cukrowa

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum), już od czasów starożytności wykorzystywana do produkcji cukru, należy do rodziny traw i osiąga wysokość do sześciu metrów. Do dziś głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa. W Brazylii, która cukru z trzciny produkuje najwięcej, większość zbiorów tej rośliny przeznacza się jednak na wytwarzanie etanolu. Trzcina cukrowa to również składnik rumu.

Niestety u nas w sklepach trzcinę cukrową trudno znaleźć. Jeśli jednak już ją kupimy, możemy przechowywać nawet kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Trzcinę należy rozciąć i wyciąć z niej miąższ, który żuje się tak długo, aż wyssiemy z niego cały cukier. Jeśli nie znajdziemy świeżej trzciny cukrowej, możemy kupić po prostu gotowy cukier trzcinowy.

Jabłko w karmelu

Składniki: 1 małe jabłko, 4 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody

Sposób przyrządzania: Przygotuj jabłko: Wymieszanym z wodą sokiem z cytryny polej obrane ze skórki jabłko (dzięki temu nie ściemnieje). Przygotuj karmel: Wsyp cukier trzcinowy na patelnię, ostrożnie podgrzewaj aż się rozpuści. Uważaj, aby nie przypalić. Zdejmij karmel z ognia tuż przed tym, zanim osiągnie jasnozłoty kolor. Przygotowanym karmelem polej jabłko z góry. Poczekaj aż zastygnie.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test ekspresów do kawy: Wybierz tani i dobry

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Czy dobry ekspres musi być drogi? Nowy test...

Test oczyszczaczy: W poszukiwaniu czystego powietrza

7 OCZYSZCZACZY POWIETRZA W TEŚCIE: Jaki oczyszczacz powietrza kupić? Taki, który skutecznie usuwa wirusy,...

Test pralek: Tanie pranie

30 PRALEK W TEŚCIE: Nowy test pralek pokazuje jasno: różnice między pralkami są bardzo...