W końcu nadszedł wyczekiwany, lecz krótki czas truskawek (fragaria vesca). Te czerwone, soczyste i aromatyczne owoce występują w ponad 1000 odmianach.
Truskawki są delikatne, szybko się psują i tracą swój aromat, dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach. Ostrożnie umyjmy truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem oddzielmy szypułki. W przeciwnym razie smak owoców stanie się wodnisty i stracą aromat. Jeśli chcemy posłodzić truskawki, zróbmy to przed samym podaniem, inaczej wypłynie z nich dużo soku i rozmiękną. Nie kupujmy truskawek jeszcze częściowo zielonych, nie dojrzeją już bowiem po zerwaniu.
Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze – aż 60 mg w 100 g. Poza tym są bogate w wapń, potas, fosfor i żelazo. Są też niskokaloryczne, więc można ich jeść dużo, korzystając z krótkiego sezonu truskawkowego.
Krem z awokado ze świeżymi truskawkami
Składniki: 350 g truskawek, łyżka likieru pomarańczowego, duże awokado, ½ cytryny, 3 łyżki syropu klonowego, 100 ml bitej śmietany, ¼ łyżeczki zmielonej wanilii, ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób przyrządzania: Truskawki umyć. Odłożyć kilka okazałych do dekoracji. Pozostałe pokroić na połówki, a większe – na ćwiartki, zalać likierem pomarańczowym i pozostawić na 15 minut. Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć miąższ, który wraz z sokiem z cytryny, jej skórką i syropem klonowym należy włożyć do blendera. Dodać wanilię i kardamon i całość zmiksować. Trochę musu z awokado odłożyć na bok. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z kremem z awokado. Nałożyć do miseczek i obłożyć truskawkami. Środek każdej porcji ozdobić odłożonym musem oraz truskawką.