0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Truskawki

Opublikowano:

W końcu nadszedł wyczekiwany, lecz krótki czas truskawek (fragaria vesca). Te czerwone, soczyste i aromatyczne owoce występują w ponad 1000 odmianach.

Truskawki są delikatne, szybko się psują i tracą swój aromat, dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach. Ostrożnie umyjmy truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem oddzielmy szypułki. W przeciwnym razie smak owoców stanie się wodnisty i stracą aromat. Jeśli chcemy posłodzić truskawki, zróbmy to przed samym podaniem, inaczej wypłynie z nich dużo soku i rozmiękną. Nie kupujmy truskawek jeszcze częściowo zielonych, nie dojrzeją już bowiem po zerwaniu.

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze – aż 60 mg w 100 g. Poza tym są bogate w wapń, potas, fosfor i żelazo. Są też niskokaloryczne, więc można ich jeść dużo, korzystając z krótkiego sezonu truskawkowego.

Krem z awokado ze świeżymi truskawkami

Składniki: 350 g truskawek, łyżka likieru pomarańczowego, duże awokado, ½ cytryny, 3 łyżki syropu klonowego, 100 ml bitej śmietany, ¼ łyżeczki zmielonej wanilii, ¼ łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przyrządzania: Truskawki umyć. Odłożyć kilka okazałych do dekoracji. Pozostałe pokroić na połówki, a większe – na ćwiartki, zalać likierem pomarańczowym i pozostawić na 15 minut. Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć miąższ, który wraz z sokiem z cytryny, jej skórką i syropem klonowym należy włożyć do blendera. Dodać wanilię i kardamon i całość zmiksować. Trochę musu z awokado odłożyć na bok. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z kremem z awokado. Nałożyć do miseczek i obłożyć truskawkami. Środek każdej porcji ozdobić odłożonym musem oraz truskawką.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...