Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Co sprawia, że kosztują majątek? I czy rzeczywiście warte są swojej ceny?
Wygląd trufli – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują od 1000 do nawet 30 tys. zł za kilogram. Za to ich smak i aromat są na tyle wyjątkowe, że ponoć raz spróbowawszy, nie da się o nich zapomnieć.
Niezapomniany smak
Ze względu na intensywność smaku i zapachu, trufle stosuje się jedynie jako przyprawę do dań, nadającą jej niepowtarzalny aromat.
Gdzie znaleźć trufle?
Najdroższa odmiana tych grzybów to trufle białe. Występują tylko w północnych Włoszech – najlepsze są z rejonu Alby.
Trufle są bardzo rzadkie. Rosną w cieplejszych rejonach strefy umiarkowanej, w ziemi, pod dębami i bukami, co sprawia, że jeszcze trudniej je znaleźć, bo po prostu ich nie widać. Dlatego do poszukiwania trufli najczęściej używa się specjalnie wyszkolonych psów (również ich cena jest ogromna) lub… świń.
Trufle na zdrowie
Oprócz swoich walorów smakowych, trufle wyróżniają się też właściwościami zdrowotnymi. Mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie. Są też antyoksydantem, a więc mają działanie antynowotworowe i opóźniają procesy starzenia.
Trufle w winie
Składniki: Trufle, czerwone wino, masło.
Sposób przyrządzania: Opłukane trufle zalej czerwonym winem i zagotuj. Roztop masło. Trufle odsącz i dodaj do masła. Podawaj jako dodatek do makaronu.