Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się o nich zapomnieć. Ze względu na intensywność smaku i zapachu, stosuje się je jedynie jako przyprawę do dań, nadającą niepowtarzalny aromat.
Najdroższa odmiana tych grzybów to trufle białe. Występują tylko w północnych Włoszech – najlepsze są z rejonu Alby.
Trufle są bardzo rzadkie. Rosną w cieplejszych rejonach strefy umiarkowanej, w ziemi, pod dębami i bukami, co sprawia, że jeszcze trudniej je znaleźć, gdyż ich nie widać. Dlatego do poszukiwania trufli najczęściej używa się specjalnie wyszkolonych psów (również ich cena jest ogromna – około 30 tys. euro).
Trufle w winie
Składniki: Trufle, czerwone wino, masło.
Sposób przyrządzania: Opłukane trufle zalać czerwonym winem i zagotować. Roztopić masło. Trufle odsączyć i dodać do masła. Podawać jako dodatek do makaronu.