0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Trufla

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Trufle (Tuber aestivum), zwane też czarnymi diamentami stołu, to najdroższe grzyby świata. Ich wygląd – niewielkich, brunatnych porowatych bryłek – nie wskazuje na to, że są tak wykwintne i kosztują nawet do 2500 euro za kilogram. Za to ich smak i aromat są tak szczególne, że ponoć nie da się o nich zapomnieć. Ze względu na intensywność smaku i zapachu, stosuje się je jedynie jako przyprawę do dań, nadającą niepowtarzalny aromat.
Najdroższa odmiana tych grzybów to trufle białe. Występują tylko w północnych Włoszech – najlepsze są z rejonu Alby.
Trufle są bardzo rzadkie. Rosną w cieplejszych rejonach strefy umiarkowanej, w ziemi, pod dębami i bukami, co sprawia, że jeszcze trudniej je znaleźć, gdyż ich nie widać. Dlatego do poszukiwania trufli najczęściej używa się specjalnie wyszkolonych psów (również ich cena jest ogromna – około 30 tys. euro).

Trufle w winie

Składniki: Trufle, czerwone wino, masło.

Sposób przyrządzania: Opłukane trufle zalać czerwonym winem i zagotować. Roztopić masło. Trufle odsączyć i dodać do masła. Podawać jako dodatek do makaronu.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Szkodliwe substancje w skyrach

4 SKYRY W TEŚCIE: Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, w popularnych skyrach truskawkowych –...

Najlepsze i najgorsze zmywarki do zabudowy

48 ZMYWAREK DO ZABUDOWY W TEŚCIE: Test zmywarek do zabudowy pokazał, że w sklepach...

Rodzynki nafaszerowane pestycydami

3 MARKI RODZYNKÓW W TEŚCIE: Wszystkie rodzynki z testu zawierają pozostałości pestycydów. W każdych...