0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyŻywnośćTajemnice orzechów brazylijskich

Tajemnice orzechów brazylijskich

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Dlaczego to jedne z najcenniejszych orzechów? I dlaczego nie można ich jeść więcej niż cztery sztuki dziennie? Odkrywamy tajemnice orzechów brazylijskich.

Orzechy brazylijskie rosną na drzewie o nazwie orzesznica wyniosła (Bertholletia excelsa). Jak sama nazwa wskazuje, orzechy brazylijskie rosną w Brazylii, ale jeszcze częściej występują w sąsiadującej z nią Boliwii – w lasach tropikalnych górnego dorzecza Amazonki.

Co ciekawe, orzech brazylijski, jaki znamy, to tylko jedno z około 20 nasion ukrytych w dużym owocu, którego waga dochodzi nawet do 2 kg.

Orzechy brazylijskie zawierają wyjątkowo dużo tłuszczu – nawet jak na orzechy – bo aż 67%. Niemniej jednak są to zdrowe tłuszcze: Po pierwsze jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom dobrego i po drugie kwasy omega-6, które również pozytywnie działają na układ krążenia.

Ale orzechy brazylijskie warto jeść nie tylko ze względu na zawartość zdrowych tłuszczów. Te duże i smaczne orzechy mają też wyjątkowo dużo potrzebnego nam mikroelementu – selenu. Dzięki selenowi enzymy mogą prawidłowo funkcjonować, a wolne rodniki są usuwane z naszego organizmu. Selen wspomaga też odporność i pracę tarczycy. Badania sugerują także jego działanie przeciwnowotworowe.

Czy wiesz, że jeden orzech brazylijski (5 g) pokrywa aż 175% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek?

Ale – uwaga – już cztery orzechy zawierają prawie tyle selenu, ile wynosi jego maksymalne bezpieczne dzienne spożycie. Dlatego nie przesadzaj z orzechami brazylijskimi, bo nadmiar selenu może prowadzić do chorób nowotworowych.

Kolejny powód, by nie przesadzać z orzechami brazylijskimi to stosunkowo wysoka zawartość w nich aflatoksyn – toksyn powstających z pleśni.

Niemniej jednak korzyści płynące z regularnego jedzenia orzechów (oczywiście nie przesadzając z ich ilością) znacznie przewyższają ewentualne zagrożenia. Dlatego jedzmy orzechy brazylijskie na zdrowie!

Tym bardziej, że orzechy jadane w niewielkich ilościach – mimo wysokiej zawartości tłuszczu – mogą wspomagać odchudzanie.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...

Papryka z Lidla czy Biedronki? Wiemy, która ma pestycydy

Są wyniki kolejnych badań na zawartość pestycydów. Tym razem do laboratorium oddaliśmy czerwoną paprykę...

Test zmywarek: mniej niż połowa dobrych

30 ZMYWAREK W TEŚCIE: Nowy test zmywarek pokazał, że nie zawsze drogi model jest...