0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyŻywnośćTajemnice nasion i orzechów

Tajemnice nasion i orzechów

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Orzechy i nasiona należą do składników zdrowej diety. Ale czy dobrze je znasz? Czy wiesz, jakie właściwości mają orzechy laskowe, dlaczego warto jeść pestki dyni i czy orzeszki ziemne to… orzechy? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o orzechach i nasionach: ich zalety, wartości odżywcze i praktyczne wskazówki.

Ze względu na dużą zawartość tłuszczów orzechy długo były uważane za tuczące… Pomyłka! Jak pokazują wyniki badań, orzechy jadane w niewielkich ilościach nie powodują tycia. Mogą wręcz wspomagać odchudzanie. Jak to możliwe, skoro są tak bardzo kaloryczne?

Orzechy są twoim sprzymierzeńcem, jeśli chcesz schudnąć dlatego, że nie są w pełni trawione przez organizm.

Naukowcy mają też drugie wytłumaczenie: Orzechy bardzo szybko sycą, więc nie sposób zjeść ich dużo.

Kolejnym powodem, dla którego orzechy mogą być pomocne w odchudzaniu, jest fakt, że korzystnie wpływają one na metabolizm tłuszczów. Niezależnie od wszystkich wymienionych wyżej argumentów za orzechami, jedno jest pewne: orzechy są bardzo zdrowe!

Mocno orzechowe ciasteczka

Zobacz nasz prosty przepis na pyszne i zdrowe mocno orzechowe ciasteczka z dwóch składników! Sposób przygotowania pokazujemy na filmie. A ciąg dalszy kompendium wiedzy na temat orzechów pod filmem.

ORZECHY LASKOWE

Z botanicznego punktu widzenia należą do jednych z nielicznych prawdziwych orzechów, ponieważ posiadają całkowicie zdrewniałą łupinę (tzw. perykarp).

Zalety: Ich smak jest niezrównany. Delikatny aromat zawdzięczają unikalnej substancji – filbertonowi. Prażenie powoduje wzrost jego stężenia o nawet 600 do 800%.

Wskazówka: Kup całe orzechy. Praż je przez 5 do 10 minut na blasze w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 636

Białko: 12 g

Tłuszcz: 62 g

Błonnik: 8 g

ORZECHY WŁOSKIE

Mimo że nazywają się „włoskie”, dostępne są głównie te uprawiane w USA. Znacznie smaczniejsze są jednak orzechy włoskie z Francji albo nasze rodzime, z Polski.

Zalety: Zawartość niezwykle ważnego kwasu linolenowego wynosi 9 g/100 g. Jest tym samym wyższa niż w innych rodzajach orzechów.

Wskazówka: Kupuj tylko świeże. Przed spożyciem przechowuj w lodówce albo nawet zamrażaj, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe szybko jełczeją.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 654

Białko: 14 g

Tłuszcz: 62 g

Błonnik: 6 g

MIGDAŁY

Gorzkie, dzikie odmiany zawierają trującą amigdalinę. Ekstrakty z gorzkich migdałów wykorzystywane są do aromatyzowania produktów.

Zalety: Słodkie migdały składają się prawie w 20% z białka. Dostarczają go w takiej samej ilości co ser mozarella. Brązowa skórka migdałów dostarcza z kolei błonnik – ma go około 10%.

Wskazówka: Upraż migdały razem z brązową skórką w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 570

Białko: 19 g

Tłuszcz: 54 g

Błonnik: 15 g

ORZESZKI ZIEMNE

Właściwie są owocami roślin strączkowych, tradycyjnie zalicza się je jednak do orzechów. Najłatwiej dostać je w wersji prażonej. Podgrzanie przedłuża okres ich ważności i niweluje gorzkie substancje.

Zalety: Zawierają dużo białka, co jest dobre szczególnie dla tych, którzy jedzą mało mięsa lub go w ogóle unikają.

Wskazówka: Do chrupania najlepiej kupić orzechy jeszcze w skorupkach. Nie zawierają dodatkowego tłuszczu, a wysiłek konieczny do łupania hamuje apetyt.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 562

Białko: 25 g

Tłuszcz: 48 g

Błonnik: 11 g

NASIONA DYNI

W czasie żniw nasiona są jeszcze na polach wyjmowane z dyń hodowanych na olej. Miąższ pozostaje jako nawóz.

Zalety: Intensywnie zielone nasiona zawierają dużo bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na metabolizm tłuszczów i gospodarkę hormonalną.

Wskazówka: Nasiona dyni powinny być przechowywane w lodówce. Dzięki temu ich aromat nie zmieni się przez nawet ponad rok.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 560

Białko: 24 g

Tłuszcz: 45 g

Błonnik: 9 g

NASIONA SŁONECZNIKA

Na pojedynczym kwiecie hodowanego na potrzeby spożywcze słonecznika rośnie od 1000 do 1500 jasnoszarych nasion.

Zalety: Cenne nasiona zawierają do 27% wysokowartościowych białek oraz dużą porcję wzmacniającej nerwy lecytyny.

Wskazówka: Dodawaj nasiona słonecznika do musli tuż przed jedzeniem i ciesz się ich smakiem.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 574

Białko: 22 g

Tłuszcz: 49 g

Błonnik: 6 g

ORZECHY NERKOWCA

Drzewo nerkowiec zachodni należy do rodziny nanerczowatych, dlatego też osoby uczulone na inne orzechy najczęściej mogą jeść nerkowce.

Zalety: Mają dużą zawartość fitosteroli, które obniżają wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym i jego poziom we krwi.

Wskazówka: Do musli najlepiej jest zamiast prażonych i solonych orzechów nerkowca prażyć nerkowce samemu w piekarniku.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 568

Białko: 18 g

Tłuszcz: 42 g

Błonnik: 3 g

ORZECHY MAKADAMIA

Skorupka tych okrągłych orzechów nie daje się rozłupać zwykłymi dziadkami do orzechów, dlatego zwykle sprzedawane są łuskane.

Zalety: Ich wyjątkowy smak pozwala zapomnieć, że zawierają nawet ponad 70% tłuszczu i są najbardziej kalorycznymi wśród orzechów.

Wskazówka: Lekko uprażone orzechy makadamia smakują jeszcze intensywniej. Dwa do trzech takich orzechów wystarczają, by uszlachetnić smak musli.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 676

Białko: 7 g

Tłuszcz: 73 g

Błonnik: 15 g

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Rosnące dziko w Ameryce Południowej orzechy brazylijskie zaliczają się do rodziny czaszniowatych, dzięki czemu mogą je jeść także osoby uczulone na orzechy laskowe czy włoskie.

Zalety: Zawierają więcej wspomagającego układ immunologiczny mikroelementu – selenu – aż 103 µg w 100 g.

Wskazówka: W przepisach mogą świetnie zastępować orzechy makadamia oraz świeży kokos.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 660

Białko: 14 g

Tłuszcz: 67 g

Błonnik: 8 g

ORZECHY PEKAN

Orzesznik jadalny należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae), dlatego wywołuje alergie podobnie jak orzech włoski.

Zalety: Jest bardziej miękki niż inne orzechy. Łupina jest tak cienka, że można otworzyć orzech bez dziadka do orzechów.

Wskazówka: Jeśli orzechy pekan są gorzkie, to znaczy że zjełczały. Należy je przechowywać w chłodzie i szybko zużywać. W łupinach można je przechowywać miesiącami.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 692

Białko: 9 g

Tłuszcz: 72 g

Błonnik: 9 g

KOKOS

Palma kokosowa może osiągać do 30 m wysokości i każdego roku może wyprodukować do 150 orzechów.

Zalety: Mimo dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych wydaje się, że kokos nie wpływa negatywnie na metabolizm tłuszczów. Istnieją nawet badania wskazujące wręcz, że może on pomagać zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej.

Wskazówka: Kupuj całe orzechy i zamrażaj nadmiar miąższu.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 358

Białko: 4 g

Tłuszcz: 36 g Błonnik: 9 g

Zobacz, jakie masz do wyboru orzechy w sklepach i porównaj ich ceny.

Więcej zdrowych przepisów, w tym również z orzechami, znajdziesz w naszych książkach, „Dieta bez diety. Przepisy” oraz „Dieta bez diety i warzywa inaczej”

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Wielki test lodówek

87 CHŁODZIARKO-ZAMRAŻAREK W TEŚCIE: Nie kieruj się marką, kiedy wybierasz nową lodówkę. Nasz test...

Test butów trekkingowych

10 PAR BUTÓW W TEŚCIE: Z membraną czy bez? Test butów trekkingowych pokazał, że...

Test pralek: Tania jest najlepsza

57 PRALEK W TEŚCIE: Mimo że ich ceny rzadko schodzą poniżej 2000 zł, ten...