Szaron, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 m. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.
Szarony jada się na surowo lub suszone. Robi się z nich też przetwory. Te pomarańczowe owoce zawierają około 20% cukrów, garbniki i witaminy – głównie C i A. Lepiej nie spożywajmy niedojrzałych szaronów, ponieważ zawierają bardzo dużo taniny i mają nieprzyjemny smak.
Ryż mleczny z szaronem
Składniki: 2-3 szarony, 400 ml mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, duży kawałek skórki z cytryny, 100 g ryżu, 200 g bitej śmietany, 1 łyżka cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzania: Szarony obrać ze skórki i włożyć na trzy godziny do lodówki. Mleko z masłem, cukrem i skórką cytryny zagotować, cały czas mieszając. Dodać ryż, przykryć i przez 25 minut gotować na jak najmniejszym ogniu. Jeśli zbyt dużo wyparuje, dolać więcej mleka. Następnie wyrzucić skórkę cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i umieścić w woreczku do wyciskania z dużym otworem w kształcie gwiazdki. Szarony ułożyć w głębokich talerzach i polać sokiem z cytryny. Nałożyć do owoców gorącego ryżu, a wierzch udekorować dużymi porcjami bitej śmietany. Serwować od razu.