Soczewica (Lensculinaris) jest krewną bobu. W zwisających strąkach znajdują się płaskie nasiona – to właśnie owoce soczewicy, które, po ugotowaniu, można jeść.
Ta roślina strączkowa rośnie przede wszystkim w Azji, Grecji, i na Kaukazie. Uprawia się ją również w Polsce.
Ostatnio soczewica przeżywa swój renesans. W sklepach pojawiają się jej nowe odmiany. Im mniejsze ziarna, tym lepiej sycą i są zdrowsze i… tym szybciej się gotują.
Wszystko jedno, jakie lubisz rodzaje – każdy warto regularnie dodawać, choćby w niewielkich ilościach, do potraw. Soczewica jest bowiem bogatym źródłem białka roślinnego (w 100 g znajduje się 23 g białka). Ma też sporo błonnika (17 g/100 g). 100 g soczewicy dostarcza 309 kcal.
Pasztet z soczewicy
Składniki: szklanka soczewicy, pięć marchwi, trzy jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry, masło do posmarowania i bułka tarta do posypania formy
Sposób przyrządzania: Soczewicę rozgotuj na papkę. Na patelni z oliwą z oliwek podsmaż pokrojoną na cienkie plasterki marchew, do momentu aż zmięknie. Zmiksuj z ugotowaną soczewicą, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Dodaj jajka i wymieszaj. Keksówkę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Masę soczewicową wyłóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut w 180oC.