0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Soczewica

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Soczewica (Lensculinaris) jest krewną bobu. W zwisających strąkach znajdują się płaskie nasiona – to właśnie owoce soczewicy, które, po ugotowaniu, można jeść.

Ta roślina strączkowa rośnie przede wszystkim w Azji, Grecji, i na Kaukazie. Uprawia się ją również w Polsce.

Ostatnio soczewica przeżywa swój renesans. W sklepach pojawiają się jej nowe odmiany. Im mniejsze ziarna, tym lepiej sycą i są zdrowsze i… tym szybciej się gotują.

Wszystko jedno, jakie lubisz rodzaje – każdy warto regularnie dodawać, choćby w niewielkich ilościach, do potraw. Soczewica jest bowiem bogatym źródłem białka roślinnego (w 100 g znajduje się 23 g białka). Ma też sporo błonnika (17 g/100 g). 100 g soczewicy dostarcza 309 kcal.

Pasztet z soczewicy

Składniki: szklanka soczewicy, pięć marchwi, trzy jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry, masło do posmarowania i bułka tarta do posypania formy

Sposób przyrządzania: Soczewicę rozgotuj na papkę. Na patelni z oliwą z oliwek podsmaż pokrojoną na cienkie plasterki marchew, do momentu aż zmięknie. Zmiksuj z ugotowaną soczewicą, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Dodaj jajka i wymieszaj. Keksówkę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Masę soczewicową wyłóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 30 minut w 180oC.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...

Najlepsza szczoteczka dla malucha

8 ELEKTRYCZNYCH SZCZOTECZEK DLA DZIECI W TEŚCIE: Zadbaj o zdrowe zęby swojego dziecka za...

Test kasków: Tylko dwa dobrze chronią

10 KASKÓW NARCIARSKICH I SNOWBOARDOWYCH W TEŚCIE: W tym teście znajdziesz wyniki badań kasków...