0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Słodkie zdrowie

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Miód – jedną z najcenniejszych i najsmaczniejszych substancji odżywczych – dostarcza nam natura. A ściślej pszczoły, które ciężko harując, wytwarzają go z nektaru i spadzi roślin.

O leczniczych właściwościach miodu ludzie wiedzieli już od dawna. Zbierają go i jedzą od tysięcy lat.

Dla zdrowia

Zawarta w miodzie fruktoza zwiększa zapas glikogenu w wątrobie i przyspiesza przemianę materii. Miód ma dzięki temu walory odtruwające. Cenne związki pochodzące z nektaru niektórych roślin zawarte w miodzie hamują rozwój bakterii i wspomagają naszą odporność.

Aby w pełni wykorzystać bakteriobójcze właściwości miodu, dodajmy do pół szklanki ciepłej wody (ale maksymalnie o temperaturze 40ºC) łyżeczkę miodu i pozostawmy na noc. W takim roztworze wydzielą się związki (aż 200 razy więcej niż w stałym miodzie), które zabijają bakterie i grzyby. Szklankę takiego cudownego nektaru najlepiej wypijać codziennie rano przed śniadaniem.

Pamiętajmy tylko, żeby miód przechowywać w odpowiednich warunkach – będziemy mogli wtedy długo korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Ważne więc, aby był szczelnie zamknięty. Trzymajmy go w suchym i chłodnym miejscu. Po kilku miesiącach od zebrania miód powinien się skrystalizować.

Dla urody

Dobroczynne właściwości miodu wykorzystuje się również w farmakologii oraz w kosmetyce. Od kremów i balsamów przez płyny do kąpieli po szampony i odżywki do włosów – kosmetyki z miodem wygładzają skórę i poprawiają jej napięcie. Mają też działanie oczyszczające.

Na co pomaga miód?

  • Choroby oczu i skóry (oparzenia, owrzodzenia itp.): rzepakowy
  • Choroby układu oddechowego (przeziębienia, alergie): lipowy, malinowy, wielokwiatowy
  • Choroby krążenia: spadziowy, nektarowo-malinowy
  • Choroby układu pokarmowego: akacjowy, mniszkowy, spadziowy
  • Choroby układu moczowego: mniszkowy, wrzosowy
  • Choroby zaburzeń nerwowych i psychicznych: gryczany, walerianowy, melisowy

Jak powstaje miód?

Pszczoła zebrany nektar lub spadź gromadzi w swoim wolu miodowym, a następnie przenosi do komórek plastrów. Tam następuje przemiana w miód – nektar gęstnieje i zachodzą w nim różne procesy biochemiczne, jest między innymi wzbogacany enzymami i kwasami organicznymi pochodzącymi z organizmów owadów. Reszta należy już do pszczelarza, który wydobywa miód z plastrów.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...