Miód – jedną z najcenniejszych i najsmaczniejszych substancji odżywczych – dostarcza nam natura. A ściślej pszczoły, które ciężko harując, wytwarzają go z nektaru i spadzi roślin.
O leczniczych właściwościach miodu ludzie wiedzieli już od dawna. Zbierają go i jedzą od tysięcy lat.
Dla zdrowia
Zawarta w miodzie fruktoza zwiększa zapas glikogenu w wątrobie i przyspiesza przemianę materii. Miód ma dzięki temu walory odtruwające. Cenne związki pochodzące z nektaru niektórych roślin zawarte w miodzie hamują rozwój bakterii i wspomagają naszą odporność.
Aby w pełni wykorzystać bakteriobójcze właściwości miodu, dodajmy do pół szklanki ciepłej wody (ale maksymalnie o temperaturze 40ºC) łyżeczkę miodu i pozostawmy na noc. W takim roztworze wydzielą się związki (aż 200 razy więcej niż w stałym miodzie), które zabijają bakterie i grzyby. Szklankę takiego cudownego nektaru najlepiej wypijać codziennie rano przed śniadaniem.
Pamiętajmy tylko, żeby miód przechowywać w odpowiednich warunkach – będziemy mogli wtedy długo korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Ważne więc, aby był szczelnie zamknięty. Trzymajmy go w suchym i chłodnym miejscu. Po kilku miesiącach od zebrania miód powinien się skrystalizować.
Dla urody
Dobroczynne właściwości miodu wykorzystuje się również w farmakologii oraz w kosmetyce. Od kremów i balsamów przez płyny do kąpieli po szampony i odżywki do włosów – kosmetyki z miodem wygładzają skórę i poprawiają jej napięcie. Mają też działanie oczyszczające.
Na co pomaga miód?
- Choroby oczu i skóry (oparzenia, owrzodzenia itp.): rzepakowy
- Choroby układu oddechowego (przeziębienia, alergie): lipowy, malinowy, wielokwiatowy
- Choroby krążenia: spadziowy, nektarowo-malinowy
- Choroby układu pokarmowego: akacjowy, mniszkowy, spadziowy
- Choroby układu moczowego: mniszkowy, wrzosowy
- Choroby zaburzeń nerwowych i psychicznych: gryczany, walerianowy, melisowy
Jak powstaje miód?
Pszczoła zebrany nektar lub spadź gromadzi w swoim wolu miodowym, a następnie przenosi do komórek plastrów. Tam następuje przemiana w miód – nektar gęstnieje i zachodzą w nim różne procesy biochemiczne, jest między innymi wzbogacany enzymami i kwasami organicznymi pochodzącymi z organizmów owadów. Reszta należy już do pszczelarza, który wydobywa miód z plastrów.