Sharon, zwany też persymonem lub kaki (Diaspyros kaki) rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość 8 metrów. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczowe pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również w Europie Południowej i Kalifornii.
Sharony jada się na surowo, suszone lub przetwarzane. Zawierają one około 20% cukrów, garbniki i witaminy – głównie C i A. Lepiej nie spożywajmy owoców niedojrzałych, ponieważ zawierają bardzo dużo taniny i mają nieprzyjemny smak.
Ryż mleczny z sharonem
Składniki:
2-3 sharony (ok. 400 g), 400 ml mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, duży kawałek skórki z cytryny, 100 g ryżu, 200 g bitej śmietany, 1 łyżka cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzania:
Sharony obrać ze skórki i włożyć na około trzy godziny do lodówki. Mleko z masłem, cukrem i skórką cytryny zagotować, cały czas mieszając. Dodać ryż, przykryć i przez 25 minut gotować na jak najmniejszym ogniu. Jeśli wyparuje zbyt dużo wody, dolać więcej mleka. Następnie wyrzucić skórkę cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i umieścić w woreczku z dużym otworem w kształcie gwiazdki. Sharony ułożyć w głębokich talerzach i polać sokiem z cytryny. Nałożyć do owoców gorącego ryżu, a wierzch udekorować dużymi porcjami bitej śmietany. Serwować od razu.