Salak (Salacca edulis) zwany jest też po angielsku „snakefruit” (wężowy owoc) ze względu na wygląd swojej skórki pokrytej drobnymi łuskami przypominającej skórę węża. Owoc kształt ma wydłużony, zakończony szpiczastym czubkiem, jest wielkości figi i koloru brązowego. W środku, w białym miąższu, tkwi duża pestka.
Salak pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Najpopularniejszy jest w Malezji i Indonezji.
Skórka salaka jest niejadalna. Jadalny jest miąższ owoców dojrzałych – takich, których skórka jest łamliwa i łatwo się ją zdejmuje. Obieranie salaka należy zacząć od szpiczastego czubka. Owoc ma smak słodki, nieco kwaskowy.
Pączki z salaków
Składniki: 4 salaki, 125 ml wody, 50 g masła, 100 g mąki, 2 jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, cukier puder
Sposób przyrządzania: Zagotować wodę z masłem, po czym mieszając dodawać mąkę. Mieszać do czasu aż na dnie garnka powstanie biała warstwa. Następnie zdjąć garnek z gazu i dodać jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier. Obrać salaki, usunąć pestki i owoce pokroić na ćwiartki. Obtoczyć w cieście i smażyć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.