Rabarbar (Rheum rhaponticum L.) to pochodząca z Azji roślina o długich ogonkach liściowych. To właśnie one są jadalną częścią rabarbaru. Ich barwa może być czerwona, różowa lub zielona. Rabarbar ma kwaśno-aromatyczny smak.
Wiosna to sezon na rabarbary. W sklepach znajdziemy wtedy świeży rabarbar, uprawiany w Polsce.
Rabarbar to bogate źródło witamin: B, C i E. Dodatkowo zawiera dużo potasu, cynku i błonnika. Podobnie jak szczaw czy szpinak, rabarbar zawiera kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiernych ilościach może uszkadzać nerki. Na szczęście dla osób, które nie mają kamicy nerkowej, ilości tego kwasu zawarte w rabarbarze są całkowicie nieszkodliwe.
Najpopularniejszy jest rabarbar czerwony. Zielony ma nieco bardziej kwaśny smak.
Rabarbar idealnie nadaje się do przyrządzania konfitur i ciast. Zaleca się go łączyć z produktami mlecznymi. Wapń w nich zawarty potrafi bowiem wiązać kwas szczawiowy.
Muffinki rabarbarowe
Składniki: 1 czerwony rabarbar, 1 łyżka oleju, 1 łyżka drobno posiekanych orzechów laskowych, 1 jajko, 2 łyżki cukru waniliowego, 50 g mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g jogurtu, sól, 1 łyżka cukru pudru
Sposób przyrządzania: Rabarbar pokroić na małe kawałki, a orzechy drobno posiekać albo zemleć. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dokładnie wymieszać razem z cukrem waniliowym, mąką, orzechami, proszkiem do pieczenia, jogurtem i olejem. Białko z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, po czym delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć ciasto do foremek do muffinek tak, by zapełnić je do polowy. Na wierzch wyłożyć kawałki rabarbaru. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200°C (lub 180°C, jeśli piekarnik jest z termoobiegiem). Piec około 20 minut. Po wyjęciu i pozostawieniu do wystygnięcia muffinki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!