Czy gotowe dania w słoiczkach przeznaczone dla małych dzieci mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami? Wydaje się, że nie, bo należą do najdokładniej kontrolowanych produktów żywnościowych. Przynajmniej pod kątem zawartości pestycydów. Ale okazuje się, że do dania mogą przedostawać się szkodliwe związki z wieczka.
Epoksydowany olej sojowy to właśnie jedna z takich substancji. W teście 15 gotowych dań dla małych dzieci wykonanym przez niemiecką Fundację Warentest badacze znaleźli ją tylko w jednym produkcie: w daniu Hipp Marchewka z Ziemniakami i Wołowiną z rynku niemieckiego. Zawartość szkodliwej substancji wynosiła 13 mg/kg, a to poniżej dopuszczalnego limitu, ustalonego na poziomie 30 mg/kg. Epoksydowany olej sojowy nie został rozpoznany jako rakotwórczy.
Wynik testu jest niepokojący jeszcze z innego powodu. Otóż żadne z przebadanych dań nie ma optymalnego składu. Brakowało w nich cennych składników odżywczych. Wszystkie zawierały zbyt mało witaminy C oraz tłuszczu. Część z nich – również zbyt mało żelaza. Co więc zrobić, by pokryć zapotrzebowanie dzieci na składniki odżywcze? Specjaliści radzą rodzicom, by dodawali do dań łyżeczkę oleju rzepakowego oraz trochę soku lub musu owocowego.