Makadamia (Macadamia) to drzewo, na którym rosną niewielkie okrągłe orzechy. Ojczyzną orzechów makadamia jest Australia.
Skorupka orzechów makadamia jest tak twarda, że nie daje się rozłupać zwykłymi dziadkami do orzechów, dlatego zwykle orzechy sprzedawane są łuskane.
Makadamia mają wyjątkowy smak, który pozwala zapomnieć, że zawierają nawet ponad 70% tłuszczu i są najbardziej kalorycznymi wśród orzechów –w 100 g mają 676 kcal. Zawierają też 7 g białka i 15 g błonnika.
Wskazówka: Lekko uprażone orzechy makadamia smakują jeszcze intensywniej. Dwa do trzech takich orzechów wystarczają, by uszlachetnić na przykład smak musli.
Ciekawostka: Nie wiadomo dokładnie dlaczego, ale orzechy makadamia są trujące dla psów.
Ciasteczka z orzechami makadamia i białą czekoladą
SKŁADNIKI: 115 g masła, 100 g cukru, 1 jajko, zapach waniliowy, 150 g mąki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli, 220 g posiekanej białej czekolady, 180 g posiekanych orzechów makadamia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:Dokładnie utrzyj masło z cukrem za pomocą miksera. Wmieszaj do ciasta mąkę, sodę i sól. Na końcu dodaj czekoladę i orzechy. Łyżeczką nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez około 10 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią. Ostudź na kratce. Możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.