Orzechy laskowe rosną na powszechnie występującym w Polsce krzewie – leszczynie (Corylus L.). Z botanicznego punktu widzenia należą do jednych z nielicznych prawdziwych orzechów, ponieważ posiadają całkowicie zdrewniałą łupinę (tzw. perykarp).
Orzechy laskowe są źródłem potrzebnych w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. Na tym jeszcze nie koniec dobroczynnych składników zawartych w orzechach laskowych. Są one bowiem bogate w witaminy E, z grupy B i kwas foliowy, a także fosfor, wapń, magnez i potas.
Ale główną zaletą orzechów laskowych jest ich smak. Delikatny aromat orzechy zawdzięczają unikalnej substancji – filbertonowi. Prażenie powoduje wzrost jego stężenia o nawet 600 do 800%. Jeśli uprażysz orzechy przez 5 do 10 minut na blasze w piekarniku rozgrzanym do 190°C, staną się pyszne.
Trzeba jednak pamiętać, że orzechy laskowe są bardzo kaloryczne: w 100 g mają aż 636 kcal i 62 g tłuszczu.
Spaghetti z orzechami i suszonymi morelami
Składniki:500 g spaghetti, 400 g pokrojonych warzyw (marchew, por, korzeń pietruszki, cebula), 10 suszonych moreli, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 12 orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, oliwa z oliwek, starty parmezan
Sposób przyrządzania: Spaghetti ugotuj al dente. Warzywa podduś na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodaj miód, łyżkę zmielonych orzechów i trochę wody. Podgrzewaj na małym ogniu, aż sos się skarmelizuje. Odsączony makaron wymieszaj z warzywami. Na koniec dodaj orzechy włoskie, morele i resztę zmielonych orzechów laskowych. Wyłóż na talerze i posyp parmezanem.