Oliwka (Olea) to owoc drzewa oliwnego. Spośród 35 gatunków najbardziej znana jest oliwka europejska uprawiana od wieków w obszarze śródziemnomorskim. Oliwka to jeden z głównych składników kuchni śródziemnomorskiej – produkuje się z niej oliwę, poza tym jada się oliwki marynowane, solone lub kiszone. Tak zakonserwowane oliwki są czarne lub zielone, w zależności od stopnia dojrzałości w momencie ich zbioru.
Ale oliwka to nie tylko składnik śródziemnomorskich potraw. Gałązka oliwna to także symbol pokoju. Roślina ta odgrywała dużą rolę w mitologii i sztuce narodów śródziemnomorskich.
Kurczak z ziemniakami po śródziemnomorsku
Składniki: 350 g ziemniaków, 2 udka kurczaka (po 300 g), sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 12 liści szałwi, 50 ml białego wina, 50 ml wody, 40 g pokrojonych pomidorów, 40 g czarnych oliwek
Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i pokroić. Przekroić wzdłuż udka kurczaka i posolić. Podgrzać oliwę na patelni i przez 7-8 minut podsmażyć udka z obu stron. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i dodać wraz z szałwią i ziemniakami do kurczaka. Podsmażyć i posolić. Dolać wino i gorącą wodę, a następnie gotować pod przykryciem około 20-25 minut. Odsączyć oliwki oraz pomidory i dodać na patelnię. Całość zagotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Danie podawać z białym winem.