Migdał to owoc migdałowca (Prunus amygdalus), drzewa osiągającego nawet 30 m wysokości, które pochodzi z Azji, a dziś uprawiane jest głównie w basenie Morza Śródziemnego. Migdały to podłużne, szpiczaste na końcu orzechy, otoczone brązową łuską.
Migdały dodaje się do ciast i innych deserów. Wytwarza się z nich też olejek migdałowy wykorzystywany w kosmetykach, a także do… smarowania maszyn.
Migdały w 40-60% składają się z tłuszczu, w 20% z białka i w 16% z cukrów. Zawierają ponadto potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i witaminy E, PP oraz z grupy B. 100 g migdałów bez skórki zawiera 640 kcal.
Kuleczki migdałowe z cynamonem
Składniki: 250 g obranych migdałów, 250 g cukru, 1 łyżka cynamonu, 2 białka jaja, odrobina proszku do pieczenia, cukier puder i cynamon do dekoracji
Sposób przyrządzania: Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Blachę posmarować tłuszczem. Migdały zemleć i połączyć z połową cukru oraz cynamonem i odstawić na bok. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę. Dodawać proszek do pieczenia, nadal ubijając. Stopniowo dodawać pozostały cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie sztywna. Następnie ostrożnie dodać ją do migdałów. Mokrymi dłońmi lepić małe kuleczki, które następnie należy ułożyć na blasze w odległościach około 2,5 cm. Piec 25-30 minut aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu chwili każdą kuleczkę obtaczać w cukrze pudrze i cynamonie. Zostawić do wystygnięcia i podawać.