0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Mandarynka

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Mandarynka (Citrus reticulata) rośnie na dużym krzewie lub małym drzewku i pochodzi z Azji. Do Europy trafiła na początku XIX w., a jej nazwa wzięła się od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, zwanej dawniej Mandarą.

 

Mandarynki są nieco mniejsze od pomarańczy i w przeciwieństwie do nich mają łatwousuwalną skórkę. Jedna z odmian mandarynek to klementynki – mieszańce z pomarańczą. Dają owoce o bardzo smacznym, aromatycznym miąższu w kolorze ciemnopomarańczowym lub czerwonym.

 

Mandarynki jada się głównie na surowo, ale robi się z nich również przetwory. Z liści zaś otrzymuje się olejek eteryczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

 

Cytrusy powinniśmy jeść szczególnie teraz, w okresie zimowym. Spożycie dwóch pomarańczy lub czterech klementynek dziennie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

 

Mrożone mandarynki

 

Składniki: 0,5 l wody, 500 g cukru, 8 mandarynek, 1 cytryna

 

Sposób przyrządzania: W rondelku wymieszać cukier, wodę, startą skórkę z dwóch klementynek i pół cytryny tak, aby uzyskać konsystencję syropu. Wyjąć startą skórkę i dodać do syropu sok z klementynek i cytryny. Odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć syrop do lodówki. Mieszać co jakiś czas. Podawać zmrożone. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test małych telewizorów: Telewizor idealny

43 TELEWIZORY 32-50 cali W TEŚCIE: Ten test małych telewizorów pokazał, że nie zawsze...

Pojedynek gigantów, czyli duże telewizory w teście

64 TELEWIZORY 55-65 CALI W TEŚCIE: 29 telewizorów z testu okazało się jedynie dostatecznych....

Zdrowe jedzenie z frytkownicy? – Test

46 FRYTKOWNIC BEZTŁUSZCZOWYCH W TEŚCIE: Frytki bez tłuszczu z frytkownicy? Frytkownica beztłuszczowa, inaczej airfryer,...