Malina (Rubus idaeus) należy do tej samej rodziny, co róża. Dziko rośnie w lasach niemal całej Europy. Owoce ma czerwone, miękkie, delikatne, a w smaku słodkie i niezwykle aromatyczne.
Maliny najlepiej jeść od razu po zerwaniu z krzaka – wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Podczas płukania niestety tracą wiele ze swojego aromatu. Maliny można przechowywać do trzech dni w lodówce (najlepiej w temperaturze 0oC). Świetnie nadają się do zamrażania – malinami w takiej postaci można rozkoszować się przez cały rok. Z malin robi się też soki, dżemy i konfitury.
Maliny są nie tylko smaczne, ale i zdrowe: zawarte w nich związki mineralne pomagają przy chorobach nerek. Są bogate w witaminy, w tym w biotynę odpowiedzialną za piękny wygląd skóry i włosów. Flawonoidy zaś wzmacniają system odpornościowy.
Pożywny koktajl malinowy
Składniki: 250 g malin, 1 banan, 300 ml maślanki (można ją zastąpić kefirem lub zsiadłym mlekiem), 4 łyżki płatków owsianych, garść rodzynek, dwie łyżki siemienia lnianego, ewentualnie cukier do smaku
Sposób przyrządzania: Oczyszczone z szypułek maliny wsyp do blendera, następnie dodaj maślankę, płatki owsiane, rodzynki i siemię lniane. Zacznij miksować. Po chwili dodaj banana i całość miksuj jeszcze dość długo, aż koktajl uzyska gładką konsystencję. Koktajl podawaj jako zdrowy deser lub pożywne śniadanie.