Kukurydza (Zea mays) prawdopodobnie była uprawiana na płaskowyżu meksykańskim już 7 tys. lat temu. Istnieje ponad 200 różnych typów kukurydzy. Ta spożywana przez ludzi to kukurydza cukrowa. Co ciekawe, kukurydza należy do rodziny… traw. Jadalna część kukurydzy to nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm.
W Europie najczęściej jada się kukurydzę w ziarnach, a w Ameryce najpopularniejsze są pieczone kolby. Kukurydza zawiera wiele składników odżywczych, takich jak fosfor, potas, magnez, mangan, żelazo, wapń oraz witaminy: B1, B2 i C.
Placuszki kukurydziane
Składniki: 4 kolby kukurydzy, 2 jajka, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przyrządzania: Ziarna kukurydzy oskubać. Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę, a żółtko mocno rozmieszać. Wymieszać kukurydzę z żółtkiem, mąką, solą i pieprzem. Następnie delikatnie połączyć z pianą. Na patelni podgrzać olej, nakładać porcje placuszków i smażyć przekładając kilka razy na drugą stronę, aż będą miały złotobrązowy kolor. Po wyjęciu ułożyć na serwetce, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z mięsem lub na słodko – z miodem lub syropem.