Kiwi (Actinidia chinensis) jest szybko rosnącym pnączem. Pochodzi z podzwrotnikowych terenów Chin, a do Europy kiwi przywędrowało w latach 60. zeszłego stulecia. Owoce kiwi ważące ponad 100 g mają brunatną skórkę pokrytą małymi włoskami. Zielony, soczysty miąższ ma słodkawo-kwaskowy smak, a w środku znajdują się małe, czarne pestki. Kiwi zawiera dużo witaminy C i potasu. Jeden spory owoc dostarcza 50 kcal.
Kiwi jada się na surowo, dodaje do sałatek, deserów, a nawet do potraw mięsnych. Sporządza się z niego też marmoladę i napoje. Jeśli owoce mają twardą skórkę, to znaczy, że są niedojrzałe. Po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej szybko dojrzeją, a jeśli położymy je obok jabłek, bananów lub gruszek, dojrzeją jeszcze szybciej.
Światowym potentatem w uprawie kiwi jest Nowa Zelandia. To właśnie stamtąd pochodzi nazwa owoców: krótkie włoski na skórce przypominają po prostu delikatny puszek ptaka kiwi żyjącego w Nowej Zelandii.
Szampańskie kiwi
Składniki: 1 dojrzałe kiwi, syrop bananowy, szampan
Sposób przyrządzania: Kiwi obrać i usunąć białą część z pestkami. Razem z kostkami lodu, z syropem bananowym i kieliszkiem szampana dokładnie zmiksować. Wlać w duże kieliszki, dolewając na końcu jeszcze szampana.