0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Kiwano

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Kiwano to szczególna odmiana melona. Jest podłużnym (10-14 cm) owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami. Miąższ ma zielonkawy, bardzo miękki, a w środku znajdziemy jasne pestki. Kiwano dostarcza niewiele kalorii (22 kcal/100 g), ale za to dużo witamin.

Owoce kiwano zbierane są, zanim jeszcze dojrzeją, kiedy skórka jest zielona. Dopiero po kilku miesiącach nadają się do jedzenia. Można je zamrażać lub suszyć, ale nie powinniśmy przechowywać ich w lodówce. Jak je spożywać? Należy przekroić kiwano wzdłuż lub wszerz i łyżeczką wyjeść miąższ z pestkami. Można dodać cukru. Aromat kiwano nie jest zbyt intensywny, owoce te kupuje się głównie dla ich kosmicznego wyglądu. Skórkę można zachować i używać jako ozdobne naczynie.

Sałatka z krabami i kiwano:

Składniki: 150 g filetów wędzonej ryby, 125 g sera gorgonzola, miseczka krabów, 1 kiwano, paczka azjatyckiego makaronu, 1 czerwona i 1 zielona papryka, sól, pieprz, sok z cytryny, zielona pietruszka

Sposób przyrządzania: Przekroić kiwano wzdłuż, wyjąć łyżeczką miąższ i skórki ułożyć na talerzu – posłużą za miseczki do sałatki. Wymieszać miąższ kiwano z pokrojonymi na kawałki: rybą, krabami, serem i papryką. Połączyć z ugotowanym makaronem i przyprawić solą, pieprzem oraz polać sokiem z cytryny. Całość nałożyć do miseczek ze skórki kiwano, a wierzch posypać pietruszką.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nie wszystkie wytrzymały

13 NOŻYC DO ŻYWOPŁOTU W TEŚCIE: Z cienkimi gałęziami prawie każde nożyce akumulatorowe z...

Test małych telewizorów: Telewizor idealny

43 TELEWIZORY 32-50 cali W TEŚCIE: Ten test małych telewizorów pokazał, że nie zawsze...

Pojedynek gigantów, czyli duże telewizory w teście

64 TELEWIZORY 55-65 CALI W TEŚCIE: 29 telewizorów z testu okazało się jedynie dostatecznych....