0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Kiwano

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Kiwano to szczególna odmiana melona. Jest podłużnym (10-14 cm) owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami. Miąższ ma zielonkawy, bardzo miękki, a w środku znajdziemy jasne pestki. Kiwano dostarcza niewiele kalorii (22 kcal/100 g), ale za to dużo witamin.

Owoce kiwano zbierane są, zanim jeszcze dojrzeją, kiedy skórka jest zielona. Dopiero po kilku miesiącach nadają się do jedzenia. Można je zamrażać lub suszyć, ale nie powinniśmy przechowywać ich w lodówce. Jak je spożywać? Należy przekroić kiwano wzdłuż lub wszerz i łyżeczką wyjeść miąższ z pestkami. Można dodać cukru. Aromat kiwano nie jest zbyt intensywny, owoce te kupuje się głównie dla ich kosmicznego wyglądu. Skórkę można zachować i używać jako ozdobne naczynie.

Sałatka z krabami i kiwano:

Składniki: 150 g filetów wędzonej ryby, 125 g sera gorgonzola, miseczka krabów, 1 kiwano, paczka azjatyckiego makaronu, 1 czerwona i 1 zielona papryka, sól, pieprz, sok z cytryny, zielona pietruszka

Sposób przyrządzania: Przekroić kiwano wzdłuż, wyjąć łyżeczką miąższ i skórki ułożyć na talerzu – posłużą za miseczki do sałatki. Wymieszać miąższ kiwano z pokrojonymi na kawałki: rybą, krabami, serem i papryką. Połączyć z ugotowanym makaronem i przyprawić solą, pieprzem oraz polać sokiem z cytryny. Całość nałożyć do miseczek ze skórki kiwano, a wierzch posypać pietruszką.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Wielki test lodówek

87 CHŁODZIARKO-ZAMRAŻAREK W TEŚCIE: Nie kieruj się marką, kiedy wybierasz nową lodówkę. Nasz test...

Test butów trekkingowych

10 PAR BUTÓW W TEŚCIE: Z membraną czy bez? Test butów trekkingowych pokazał, że...

Test pralek: Tania jest najlepsza

57 PRALEK W TEŚCIE: Mimo że ich ceny rzadko schodzą poniżej 2000 zł, ten...