Kiwano to szczególna odmiana melona. Jest podłużnym (10-14 cm) owocem o żółtej skórce pokrytej ostrymi wypustkami. Miąższ ma zielonkawy, bardzo miękki, a w środku znajdziemy jasne pestki. Kiwano dostarcza niewiele kalorii (22 kcal/100 g), ale za to dużo witamin.
Owoce kiwano zbierane są, zanim jeszcze dojrzeją, kiedy skórka jest zielona. Dopiero po kilku miesiącach nadają się do jedzenia. Można je zamrażać lub suszyć, ale nie powinniśmy przechowywać ich w lodówce. Jak je spożywać? Należy przekroić kiwano wzdłuż lub wszerz i łyżeczką wyjeść miąższ z pestkami. Można dodać cukru. Aromat kiwano nie jest zbyt intensywny, owoce te kupuje się głównie dla ich kosmicznego wyglądu. Skórkę można zachować i używać jako ozdobne naczynie.
Sałatka z krabami i kiwano:
Składniki: 150 g filetów wędzonej ryby, 125 g sera gorgonzola, miseczka krabów, 1 kiwano, paczka azjatyckiego makaronu, 1 czerwona i 1 zielona papryka, sól, pieprz, sok z cytryny, zielona pietruszka
Sposób przyrządzania: Przekroić kiwano wzdłuż, wyjąć łyżeczką miąższ i skórki ułożyć na talerzu – posłużą za miseczki do sałatki. Wymieszać miąższ kiwano z pokrojonymi na kawałki: rybą, krabami, serem i papryką. Połączyć z ugotowanym makaronem i przyprawić solą, pieprzem oraz polać sokiem z cytryny. Całość nałożyć do miseczek ze skórki kiwano, a wierzch posypać pietruszką.