Kasztany jadalne (Castanea sativa) pochodzą z Azji Mniejszej i Bałkanów. Uprawia się je w basenie Morza Śródziemnego. Popularne są we Francji, gdzie w pierwszych wiekach naszej ery były podstawowym produktem żywnościowym. Kasztanów używano tam nawet jako monet.
Kasztany jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Świetnie pasują do dziczyzny. Przyrządza się z nich także desery. Dawniej z suchych kasztanów wytwarzano również mąkę.
100 g kasztanów zawiera około 200 kcal. Kasztany są źródłem soli mineralnych, potasu, siarki, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz witamin: C, z grupy B, PP i cukrów.
Tort kasztanowy
Składniki: 300 g jadalnych kasztanów (posiekanych), 200 g cukru, 3 jajka, 100 g migdałów (zmielonych), trochę masła i mąki, 200 g dżemu wiśniowego, opakowanie polewy czekoladowej
Sposób przyrządzania: Żółtka ubić z cukrem, dodać kasztany, migdały oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Takie ciasto wylać na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. W uprzednio podgrzanym do 180°C piekarniku piec przez godzinę. Następnie lekko ogrzanym dżemem równomiernie wysmarować powierzchnię nieco wystygłego tortu. Kiedy tort ostygnie całkowicie, polać go czekoladową polewą. Można podawać z bitą śmietaną.