0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Kasztany

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Kasztany jadalne (Castanea sativa) pochodzą z Azji Mniejszej i Bałkanów. Uprawia się je w basenie Morza Śródziemnego. Popularne są we Francji, gdzie w pierwszych wiekach naszej ery były podstawowym produktem żywnościowym. Kasztanów używano tam nawet jako monet.
Kasztany jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Świetnie pasują do dziczyzny. Przyrządza się z nich także desery. Dawniej z suchych kasztanów wytwarzano również mąkę.
100 g kasztanów zawiera około 200 kcal. Kasztany są źródłem soli mineralnych, potasu, siarki, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz witamin: C, z grupy B, PP i cukrów.

Tort kasztanowy

Składniki: 300 g jadalnych kasztanów (posiekanych), 200 g cukru, 3 jajka, 100 g migdałów (zmielonych), trochę masła i mąki, 200 g dżemu wiśniowego, opakowanie polewy czekoladowej
Sposób przyrządzania: Żółtka ubić z cukrem, dodać kasztany, migdały oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Takie ciasto wylać na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. W uprzednio podgrzanym do 180°C piekarniku piec przez godzinę. Następnie lekko ogrzanym dżemem równomiernie wysmarować powierzchnię nieco wystygłego tortu. Kiedy tort ostygnie całkowicie, polać go czekoladową polewą. Można podawać z bitą śmietaną.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Wielki test lodówek

87 CHŁODZIARKO-ZAMRAŻAREK W TEŚCIE: Nie kieruj się marką, kiedy wybierasz nową lodówkę. Nasz test...

Test butów trekkingowych

10 PAR BUTÓW W TEŚCIE: Z membraną czy bez? Test butów trekkingowych pokazał, że...

Test pralek: Tania jest najlepsza

57 PRALEK W TEŚCIE: Mimo że ich ceny rzadko schodzą poniżej 2000 zł, ten...