0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyŻywnośćKasztany - mało znany owoc

Kasztany – mało znany owoc

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Kasztany jadalne (Castanea sativa) pochodzą z Azji Mniejszej i Bałkanów. Uprawia się je w basenie Morza Śródziemnego. Popularne są we Francji, gdzie w pierwszych wiekach naszej ery były podstawowym produktem żywnościowym. Kasztanów używano tam nawet jako monet.
Kasztany jada się na surowo, gotowane lub pieczone. Świetnie pasują do dziczyzny. Przyrządza się z nich także desery. Dawniej z suchych kasztanów wytwarzano również mąkę.
100 g kasztanów zawiera 200 kcal. Kasztany są źródłem soli mineralnych, potasu, siarki, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz witamin: C, B1, B2, PP i cukrów.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Duże lodówki w teście

13 LODÓWEK SIDE-BY-SIDE W TEŚCIE: Siedem bardzo dobrych dużych lodówek i sześć nieco słabszych...

Dobre też wśród tanich

28 SZCZOTECZEK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Większość szczoteczek z testu czyści zęby bardzo dobrze. Problemy...

Test ekspresów do kawy: Wybierz tani i dobry

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Czy dobry ekspres musi być drogi? Nowy test...