0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Karczoch

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Karczoch (Cynara scolymus) uprawiany głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a także w USA, jest rośliną osiągającą wysokość do 2 metrów. Na grubej łodydze wyrastają koszyczki kwiatowe z mięsistymi okrywami. Jada się właśnie te koszyczki kwiatowe, ale jeszcze zanim się rozwiną. Najpierw należy je ugotować, a następnie je odrywając kolejne płatki, maczać w sosie. Karczochy można też smażyć, piec lub nadziewać.

Karczoch zawiera dużo witaminy B oraz C, a także kwasów organicznych, pektyn i soli mineralnych.

Sos miodowo-musztardowy do karczochów
Składniki: 1/ filiżanki musztardy, 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowywania: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. W sosie maczać ugotowane karczochy.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Tani zestaw garnków ze stali nierdzewnej zaskoczył w teście

12 ZESTAWÓW GARNKÓW W TEŚCIE: Szukasz dobrego zestawu garnków ze stali nierdzewnej, ale nie...

Pestycydy w dżemie

10 DŻEMÓW TRUSKAWKOWYCH W TEŚCIE: Przebadaliśmy 10 dżemów. Każdy zawierał pestycydy, w czterech wykryliśmy...

Szkodliwe substancje w skyrach

4 SKYRY W TEŚCIE: Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, w popularnych skyrach truskawkowych –...