Karczoch (Cynara scolymus) uprawiany głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a także w USA, jest rośliną osiągającą wysokość do 2 metrów. Na grubej łodydze wyrastają koszyczki kwiatowe z mięsistymi okrywami. Jada się właśnie te koszyczki kwiatowe, ale jeszcze zanim się rozwiną. Najpierw należy je ugotować, a następnie je odrywając kolejne płatki, maczać w sosie. Karczochy można też smażyć, piec lub nadziewać.
Karczoch zawiera dużo witaminy B oraz C, a także kwasów organicznych, pektyn i soli mineralnych.
Sos miodowo-musztardowy do karczochów
Składniki: 1/4 filiżanki musztardy, 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowywania: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. W sosie maczać ugotowane karczochy.