0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Kantalupa

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Kantalupa (Cucumis melo var. cantalupensis) to melon. Pochodzi z tropikalnych obszarów Afryki i środkowej Azji, a nazwę swoją zawdzięcza miejscowości Cantalupo, położonej na granicy włosko-francuskiej, gdzie był uprawiany od wieków.

Owoce kantalupy są okrągłe, ważą średnio od 0,5 do 1,5 kg, a ich skórka jest szarawobrunatna. Miąższ kantalupy jest żółtopomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny.

Kantalupa smakuje najlepiej schłodzona na krótko przed spożyciem. Owoc przecina się przez środek, a znajdujące się wewnątrz pestki usuwa się łyżką. Następnie obie połówki trzeba przeciąć jeszcze raz, żeby powstały ćwiartki. Melony można też pokroić w kostki i podawać na przykład z szynką, najlepiej parmeńską, a także z drobiem, krabami lub jako dodatek do sałatek. Na deser jada się kantalupy z lodami, sorbetem, z gęstym jogurtem lub po prostu same.

Sorbet z kantalupy

Składniki: pół kantalupy, pół banana, łyżeczka likieru miętowego, łyżeczka soku z cytryny, tarta skórka z połowy cytryny, cynamon

Sposób przyrządzania: Usunąć z kantalupy pestki, po czym ją schłodzić. Następnie miąższ zmiksować z bananem, dodać pozostałe składniki mieszając. Rozdzielić na porcje i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po wyjęciu sorbet należy lekko zmiksować i podać.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test zamrażarek: znamy najlepszą

11 ZAMRAŻAREK W TEŚCIE: Najlepsze zamrażarki z testu potrafią przez długi czas zachować świeżość...

Te ekspresy do kawy są najlepsze

15 EKSPRESÓW KAPSUŁKOWYCH I RĘCZNYCH W TEŚCIE: Które ekspresy kapsułkowe i ręczne są najlepsze?...

Tani ekspres lepszy od drogich

50 AUTOMATYCZNYCH EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Niecałe 1600 zł – tyle kosztuje dobry...