0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Kakaowiec

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Kakaowiec (Theobroma cacko) to drzewo pochodzące z tropikalnych lasów Ameryki Południowej, któremu zawdzięczamy istnienie czekolady. Indianie przyrządzali z prażonych nasion kakaowca gorący napój zaprawiany wanilią, który nazywali xocoatl (stąd nazwa „czekolada”). Dziś kakaowce uprawia się głównie w Afryce. Ich owoce to niewielkie jagody, okryte grubą łupiną, które kryją słodki miąższ, a w nim kilkadziesiąt nasion – to właśnie z tych owoców powstają takie przysmaki, jak kakao i czekolada.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Wielki test air fryerów

91 AIR FRYERÓW W TEŚCIE: Mają przyrządzać potrawy zdrowiej, bo bez dużej ilości tłuszczu....

Polskie czereśnie nafaszerowane zakazanymi pestycydami

Wyniki testu szokują: Polskie czereśnie nafaszerowane pestycydami z czarnego rynku! Za to importowane niemal...

Test dżemów ekologicznych. Sprawdziliśmy pestycydy

4 DŻEMY BIO W TEŚCIE: Postanowiliśmy sprawdzić, czy ekologiczny dżem truskawkowy to kolejna marketingowa...