Kiedy jadasz poza domem i często wychodzisz do barów czy restauracji, niełatwo jest jeść „lekko”. Jednak poniższe wskazówki w tym pomogą.
WSKAZÓWKA 1: JEDZ PRZED JEDZENIEM
Chcesz obronić się przed mnogością kalorii wielodaniowego posiłku w restauracji? Lepiej nie idź tam głodny. Oto, co zadziała: Na pół godziny przed wizytą w restauracji zjedz kromkę pełnoziarnistego chleba, ale bez niczego. To zaspokoi pierwszy głód, a przysmaki z restauracyjnego menu nie będą tak bardzo kusiły.
WSKAZÓWKA 2: PIJ PRZED PICIEM
Od alkoholu robisz się nie tylko pijany, ale i gruby. Żeby nie gasić pragnienia podwójną porcją wina lub piwa, przed pierwszym kieliszkiem bądź kuflem wypij dużą ilość wody mineralnej. A podczas dłuższego świętowania po każdym kieliszku wypijaj dwie szklanki wody.
WSKAZÓWKA 3: PYTANIE NIC NIE KOSZTUJE
W dobrych restauracjach personel jest przyzwyczajony do życzeń w stylu: „Poproszę coś niskokalorycznego” lub „Czy mają Państwo coś bez tłuszczu?” Nie wstydź się pytać przy zamawianiu.
WSKAZÓWKA 4: TŁUMACZONE MENU
To, co w menu wygląda na danie light, na talerzu okazuje się prawdziwą bombą kaloryczną. Nie jesteś pewien, co kryje się pod barwnym opisem? Nie krępuj się zapytać o skład i sposób przygotowania potrawy. Jeśli kelner nie jest co do nich pewien, poproś go, żeby zapytał w kuchni. W wielu restauracjach kucharz zna niskokaloryczną alternatywę zamawianego przez ciebie dania.
WSKAZÓWKA 5: OPTYMALNY POCZĄTEK
Na pierwszy głód dobrze jest zamówić sałatkę z oddzielnie podanym sosem. Chcesz oszczędzić sobie dodatkowe kalorie? Nie polewaj sosem całej sałatki, tylko przed każdym kęsem maczaj w nim widelec. Jeżeli codziennie jadasz poza domem, możesz zabierać ze sobą w słoiku własny sos.
WSKAZÓWKA 6: LEPSZE PRZEJRZYSTE NIŻ KREMOWE
Gęste zupy często składają się w znacznej części z masła lub śmietany. Jeśli na poważnie myślisz o unikaniu tłuszczu, zamów przejrzystą zupę. Jej skład jest równie przejrzysty jak sama zupa.
WSKAZÓWKA 7: NISKOTŁUSZCZOWE DODATKI
Wybierz sycące dodatki, takie jak porcja ziemniaków, makaron lub ryż, ale poproś o przyrządzenie ich bez tłuszczu. Wielu kucharzy do przyjaznych dla figury potraw chętnie dodaje masło lub olej. Po co? Bo dzięki odrobinie tłuszczu łatwiej je podgrzać, a podawane wyglądają apetyczniej.
WSKAZÓWKA 8: POŁOWA NA WYNOS
Jeśli podane danie jest za duże, odważ się poprosić kelnera o zapakowanie jego połowy na wynos. Następnego dnia, kiedy nie będziesz miał czasu na gotowanie, będziesz mógł cieszyć się luksusowymi potrawami.
WSAKZÓWKA 9: CZEKOLADKA ZAMIAST DESERU
Nie znalazłeś w menu lekkiego deseru? Zakończ posiłek zamówieniem kawy, a jeśli masz ochotę na coś słodkiego, rozpuść na języku przyniesioną w kieszeni kostkę czekolady.