0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Guawa

Opublikowano:

spot_img

Guawa (guajawa,Psidium guaiava) tosmaczne owoce o dużej zawartości witaminy C. Rosną dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się je w strefie międzyzwrotnikowej. Są owalne, wielkości jabłka pokryte zieloną, a później żółtą skórką. Miękki miąższ może być białawy, żółty lub różowy, a w nim znajdują się jasne, miękkie pestki, które są jadalne.
Guawę można jeść na surowo, jak jabłko – trzeba ją tylko obrać ze skórki. Ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się przetworów. Guawy dojrzewają w temperaturze pokojowej, a kiedy staną się miękkie i zaczną intensywnie pachnieć, można je przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce.

Kompot z guawy
Składniki:
1 kg guawy, 1 kg cukru, 5 goździków, cynamon, 1/2 l wody

Sposób przyrządzania:
Zagotować wodę i wsypać cukier. Dodać przyprawy. Owoce pokroić na połówki i wrzucić do wody, po czym gotować kilka minut (im dłużej, tym kompot będzie bardziej gęsty). Schłodzić i zagotować ponownie – najlepiej następnego dnia.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...