Granat (Punica granatum) to czerwony albo brązowawy owoc o twardej skorupce wypełnionej twardymi pestkami, które otacza soczysta owocnia. Granaty rosną na niskich drzewach lub krzewach w obszarze śródziemnomorskim. Kwiaty granatowca są duże i czerwone. Uchodzą za symbol miłości.
Oto jeden ze sposobów jedzenia granatu: wałkujemy owoc dłonią po twardym podłożu tak długo, aż usłyszymy ze środka odgłosy pękania. Wtedy robimy dziurkę w skorupce i wyciskamy sok. Trzeba tylko uważać, bo pozostawia on na ubraniu trudne do usunięcia plamy. Granatów nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż tydzień.
Kalafiorowa sałatka z granatem
Składniki: 1 dojrzałe awokado, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1 średni kalafior (ok. 450 g) podzielony na drobne części, miąższ z 2 granatów, 50 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przyrządzania: Najpierw przygotować sos. W tym celu przeciąć awokado na pół, wyrzucić pestkę, wyjąć miąższ, który trzeba zmiksować razem z oliwą, octem i cukrem na gładką masę. Kalafior i miąższ granatów dokładnie wymieszać z powstałym sosem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na maksymalnie pół godziny. Posypać orzechami włoskimi i serwować.