Figa (Ficus carica) to owoc figowca, drzewa osiągającego 6 m wysokości. Pochodzi z Azji Mniejszej, lecz figę uprawia się głównie w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie jest ceniona za swoje właściwości lecznicze już od czasów starożytnych.
Figa kształtem przypomina małą cebulę. Kolor ma fioletowy lub zielony. Jest smaczna na surowo, ale w sklepie najczęściej spotkamy figi suszone. Dojrzałą figę poznamy po miękkiej skórce.
Figi są bogate w witaminy C i A oraz z grupy B. Zawierają też potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz benzaldehyd – związek, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Jagnięcina w figach
Składniki: 4 małe kotlety jagnięce, 2 szalotki, ząbek czosnku, 2 figi, gałązka rozmarynu, kilka małych winogron, 2 łyżki czerwonego wina, łyżka oliwy z oliwek, łyżka masła, sól, pieprz
Sposób przyrządzania: Mięso przyprawić pieprzem i solą, po czym podsmażyć na patelni z oliwą z dwóch stron po cztery minuty. Następnie włożyć kotlety do piekarnika rozgrzanego do 80oC. Figi pokroić w plasterki. Drobno posiekane szalotki i czosnek oraz plasterki fig podsmażyć na patelni, na której przed chwilą smażyliśmy mięso. Dodać winogrona i rozmaryn, polać winem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło, które połączy składniki sosu. Kotlety jagnięce można już podać z sosem figowym.