0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Dynia

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Dynia (Cucurbita L.) to płożąca się roślina o dużych owocach, osiągających nawet kilkaset kilo. Dynia należy do tej samej rodziny, co na przykład arbuz.

Dynie mają grubą skórkę koloru pomarańczowego lub żółtego i równie kolorowy miąższ, z którego robi się zupy, ciasta, dżemy lub jada w daniach warzywnych. Także kostki dyni wrzucone na surowo do sałatki pasują wyśmienicie.

Pestki dyni to źródło zdrowia: zawierają korzystne w naszej diecie kwasy wielonienasycone. Miąższ dyni jest niskokaloryczny – jego 100 g dostarcza około 25 kcal. Dynia zawiera dużo białka, witamin: A oraz z grupy B, a także C. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Małe dynie można przechowywać dłużej. Ważne tylko, by skórka nie była uszkodzona. Jeśli chcemy kupić większą dynię, lepiej wybrać już pokrojoną i od razu ugotować. Można ugotować ją też w wodzie przez pięć minut pokrojoną w kostki, aby w tej postaci zamrozić.

Po wykorzystaniu miąższu i pestek dyni, jej gruba skórka nie musi wylądować w koszu na śmieci. Można z niej wyciąć haloweenowy lampion: Najpierw ostrym nożem należy odciąć górę dyni, najlepiej w formie sześciu- lub ośmiokąta. Następnie łyżką usunąć miąższ, zostawiając ściankę o około 2 cm grubości. Kiedy dynia wyschnie, pomoże jej włożenie na pół godziny do zimnej wody.

Zupa dyniowa

Składniki: posiekana cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 l rosołu z włoszczyzny, 400 g miąższu dyni w kostkach, 200 g pokrojonych w kostki marchewek, szczypta curry, imbiru, soli i pieprzu, 2 łyżki śmietany

Sposób przyrządzania: Podsmażyć cebulę na maśle. Dodać dynię oraz marchew i lekko podsmażyć. Posypać curry i mąką. Następnie dolać zimny rosół i podgrzewać mieszając. Gotować zupę przez około 10 minut, po czym zmiksować. Na końcu przyprawić imbirem, solą i pieprzem. Można ewentualnie dodać śmietany. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałów.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...

Papryka z Lidla czy Biedronki? Wiemy, która ma pestycydy

Są wyniki kolejnych badań na zawartość pestycydów. Tym razem do laboratorium oddaliśmy czerwoną paprykę...

Test zmywarek: mniej niż połowa dobrych

30 ZMYWAREK W TEŚCIE: Nowy test zmywarek pokazał, że nie zawsze drogi model jest...