Durian (Durio zibethinus) to duży (ok. 3 kg) owoc o kolczastej, zielonobrązowej skórce, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jego jadalny, słodki, kremowy, żółtawy miąższ zawiera nasiona o długości do 4 cm. Na temat walorów sensorycznych duriana opinie są rozbieżne. Jedni uważają ten owoc za wielki przysmak. Innych odstrasza intensywny zapach jego skórki przypominający zgniłą cebulę. Z tego zresztą powodu w niektórych krajach zabronione jest wnoszenie durianów w miejsca publiczne, na przykład do hoteli czy autobusów.
Miąższ duriana ma owocowo-korzenny smak i cebulowo-waniliowy aromat. Najlepszy jest na surowo bądź w lodach i ciastach. Często owoce te się suszy, poddaje fermentacji lub przetwarza na marmoladę oraz dodaje do zup i sałatek. Również nasiona są jadalne. W Azji smaży się je i podaje z cukrem i ryżem.
Durian jest ceniony również za swoją wartość odżywczą. Zawiera dużo cukrów. 100 g dostarcza 90 kcal. To także źródło witamin: C, A, B1 i B2.
Sałatka z duriana
Składniki: Owoc duriana, pół cebuli, sól, pieprz
Sposób przyrządzania: Miąższ duriana posiekać w drobną kostkę. Następnie posiekać cebulę. Połączyć oba składniki. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.