0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Durian

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Durian (Durio zibethinus) to duży (ok. 3 kg) owoc o kolczastej, zielonobrązowej skórce, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Jego jadalny, słodki, kremowy, żółtawy miąższ zawiera nasiona o długości do 4 cm. Na temat walorów sensorycznych duriana opinie są rozbieżne. Jedni uważają ten owoc za wielki przysmak. Innych odstrasza intensywny zapach jego skórki przypominający zgniłą cebulę. Z tego zresztą powodu w niektórych krajach zabronione jest wnoszenie durianów w miejsca publiczne, na przykład do hoteli czy autobusów.

Miąższ duriana ma owocowo-korzenny smak i cebulowo-waniliowy aromat. Najlepszy jest na surowo bądź w lodach i ciastach. Często owoce te się suszy, poddaje fermentacji lub przetwarza na marmoladę oraz dodaje do zup i sałatek. Również nasiona są jadalne. W Azji smaży się je i podaje z cukrem i ryżem.

Durian jest ceniony również za swoją wartość odżywczą. Zawiera dużo cukrów. 100 g dostarcza 90 kcal. To także źródło witamin: C, A, B1 i B2.

Sałatka z duriana

Składniki: Owoc duriana, pół cebuli, sól, pieprz

Sposób przyrządzania: Miąższ duriana posiekać w drobną kostkę. Następnie posiekać cebulę. Połączyć oba składniki. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test małych telewizorów: Telewizor idealny

43 TELEWIZORY 32-50 cali W TEŚCIE: Ten test małych telewizorów pokazał, że nie zawsze...

Pojedynek gigantów, czyli duże telewizory w teście

64 TELEWIZORY 55-65 CALI W TEŚCIE: 29 telewizorów z testu okazało się jedynie dostatecznych....

Zdrowe jedzenie z frytkownicy? – Test

46 FRYTKOWNIC BEZTŁUSZCZOWYCH W TEŚCIE: Frytki bez tłuszczu z frytkownicy? Frytkownica beztłuszczowa, inaczej airfryer,...