0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Cukinia

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Cukinia należy do roślin dyniowatych i jest krewną kabaczka. Ma podłużne, duże, jadalne owoce. Pod ciemnozieloną skórką znajduje się jasny miąższ.

Cukinię można jeść na surowo, ale najsmaczniejsza jest na przykład grillowania. Przyrządzona w ten sposób pozwoli zachować zgrabną sylwetkę, ponieważ zawiera tylko 20 kcal w 100 g. Do tego jest źródłem potasu, magnezu i żelaza.

Carpaccio z cukinii

Składniki: 1 cukinia, ćwierć melona, 200 g sera owczego; sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu balsamicznego, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 4 suszone pomidory, świeży sok z cytryny, różowy pieprz w ziarnach, sól

Sposób przyrządzania: Melona pokroić i usunąć z niego pestki. Cukinię umyć i odciąć jej końce, a następnie przekroić wzdłuż. Melona i cukinię pokroić na podłużne cieniutkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Układać je naprzemiennie na talerzu, aby utworzyły kształt gwiazdy. Pokroić ser owczy (może być też kozi) w plastry i podgrzać w piekarniku na żaroodpornym talerzu przez 10-15 minut w temperaturze 200oC. Następnie wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i z octem balsamicznym. Dodać posiekane orzechy, drobno pokrojone pomidory, sól i pieprz. Podgrzany ser wyłożyć na środek talerza z carpaccio, a całość polać sosem. Podawać ze świeżą bagietką lub ciabattą.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...

Test: Pestycydy w pomidorach z importu

Wszystkie pomidory z nowego testu zawierały pozostałości pestycydów. Tym razem zbadaliśmy osiem rodzajów pomidorów,...

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...