0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Co tkwi w żywności?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Z wieczek słoiczków czy folii, w którą pakowane są produkty, mogą przedostawać się do żywności niepożądane plastyfikatory, jak na przykład DEHA lub szkodliwe substancje, jak semikarbazyd.

Takie wnioski płyną z badania niemieckiej Fundacji Warentest. Kontroli poddano między innymi 26 żółtych serów, które sprzedawane są w supermarketach w kawałku lub w plastrach, zapakowane w folię. Spośród nich aż w 17 wykryto plastyfikatory o nazwie DEHA – w siedmiu w małych lub bardzo małych ilościach, w ośmiu – w wyraźnym stężeniu, a w dwóch nawet w bardzo dużym. DEHA nie jest wprawdzie substancją bardzo toksyczną, ale nie powinna znajdować się w produktach spożywczych.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Pestycydy w truskawkach od rolnika i z bazaru

W sezonie Polacy chętnie kupują truskawki prosto od rolnika albo na bazarku. Wybierają je...

Truskawki z Biedronki gorsze niż z Lidla

Zbadaliśmy pozostałości pestycydów w polskich truskawkach z Lidla i Biedronki. W truskawkach z Biedronki...

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...