0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Chrzan

Opublikowano:

spot_img

Chrzan (Armoracia rusticana) za sprawą zawartych w nim w dużych ilościach olejków eterycznych i substancji działających częściowo tak, jak antybiotyk, stał się powszechnie używaną przyprawą, stosowaną też w celach leczniczych. Ojczyzną chrzanu są wschodnie i południowe tereny Europy. Dziko chrzan rośnie na stepach Rosji i Ukrainy, ale spotkać go można też na polskich łąkach. Chrzan, dla jego jasnobrązowego, mięsistego i aromatycznego korzenia, uprawia się w całej Europie, w Azji i Ameryce Północnej.
Korzeń chrzanu można przechowywać w lodówce nawet do 12 miesięcy i nie straci on swojego aromatu.
Chrzan zawiera dużo wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza oraz witaminy C i z grupy B. 100 g chrzanu to 75 kcal. Ta ostra przyprawa pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Pomaga też na dolegliwości reumatyczne i astmatyczne.

Sos chrzanowo-śmietanowy

Składniki: 100 g śmietany, łyżeczka soku z cytryny, 20 g chrzanu, ½ łyżeczki cukru, sól

Sposób przygotowywania: Ubić śmietanę na sztywno. Chrzan wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie zmieszać ze śmietaną. Dodać cukier i szczyptę soli. Sos chrzanowo-śmietanowy trzeba przygotowywać tuż przed zjedzeniem, w przeciwnym wypadku należy przechowywać go w lodówce. Idealnie pasuje jako dodatek do mięs na zimno, łososia i innych ryb.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...