0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Chrzan

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Chrzan (Armoracia rusticana) za sprawą zawartych w nim w dużych ilościach olejków eterycznych i substancji działających częściowo tak, jak antybiotyk, stał się powszechnie używaną przyprawą, stosowaną też w celach leczniczych. Ojczyzną chrzanu są wschodnie i południowe tereny Europy. Dziko chrzan rośnie na stepach Rosji i Ukrainy, ale spotkać go można też na polskich łąkach. Chrzan, dla jego jasnobrązowego, mięsistego i aromatycznego korzenia, uprawia się w całej Europie, w Azji i Ameryce Północnej.
Korzeń chrzanu można przechowywać w lodówce nawet do 12 miesięcy i nie straci on swojego aromatu.
Chrzan zawiera dużo wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza oraz witaminy C i z grupy B. 100 g chrzanu to 75 kcal. Ta ostra przyprawa pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Pomaga też na dolegliwości reumatyczne i astmatyczne.

Sos chrzanowo-śmietanowy

Składniki: 100 g śmietany, łyżeczka soku z cytryny, 20 g chrzanu, ½ łyżeczki cukru, sól

Sposób przygotowywania: Ubić śmietanę na sztywno. Chrzan wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie zmieszać ze śmietaną. Dodać cukier i szczyptę soli. Sos chrzanowo-śmietanowy trzeba przygotowywać tuż przed zjedzeniem, w przeciwnym wypadku należy przechowywać go w lodówce. Idealnie pasuje jako dodatek do mięs na zimno, łososia i innych ryb.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...

Test: Pestycydy w pomidorach z importu

Wszystkie pomidory z nowego testu zawierały pozostałości pestycydów. Tym razem zbadaliśmy osiem rodzajów pomidorów,...

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...